Czy kochasz słodkie przekąski? Może uwielbiasz połączenie słodyczy ze zdrowymi składnikami? Jeśli tak, to przepis na banany w czekoladzie jest idealny dla Ciebie! Banany w czekoladzie to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych deserów, a jednocześnie szybki i prosty sposób na zaspokojenie niedoborów słodkości. Gotowa na trochę czekoladowej egzotyki prosto z drzewa na patyku?
Składniki na banany w czekoladzie
- 4 dojrzałe banany,
- 200 g czekolady deserowej, chyba że wolisz użyć czekolady białej, to Ci nie zabronimy, kwestia gustu, a jeśli już wiesz, czy czekolada może się zepsuć, to możliwe, że nawet czekolada z Twoich zapasów się nada,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 6 patyczków do szaszłyków lub więcej jeśli przygotowujesz więcej bananów, w zastępstwie możesz też użyć ekologiczne słomki na przykład bambusowe lub ze stali nierdzewnej,
- papier do pieczenia lub folia aluminiowa (opcjonalnie, gdyż idzie się bez nich obejść kładąc banany na drewnianych deskach)
- posiekane orzechy, kolorowe posypki lub wiórki kokosowe (to jest całkowicie opcjonalnie, równie dobrze możesz banany wykąpać tylko w czekoladzie).
Sposób przygotowania bananów w czekoladzie
- Na samym początku przygotuj wszystkie składniki, wyjmij je z szafek i upewnij się, że nie musisz iść wcześniej do sklepu.
- Umyj banany, obierz je i pokrój na połówki.
- Następnie przygotuj patyczki do szaszłyków.
- Pojedyncze patyczki do szaszłyków wkładaj w każdą połówkę banana.
- Odstaw nadziane banany do lodówki, a jeśli masz miejsce to nawet do zamrażarki, ale nie na dłużej niż godzinę.
- Przygotowaną wcześniej czekoladę połam na drobne kawałki.
- Rozpuść czekoladę, najlepiej w kąpieli wodnej, czyli w misce nad gotującą się wodą.
- Cały czas mieszając masę czekoladową, dodaj do niej łyżkę oleju,i mieszaj, aż uzyska pożądaną konsystencję.
- Po przygotowaniu czekolady, zanurzaj każdą połówkę banana w roztopionej czekoladzie.
- Następnie obtocz wykąpane w czekoladzie banany w posiekanych orzechach, wiórkach kokosowych, posypce albo pozostaw w samej czekoladzie.
- Obtoczone banany odkładaj na drewnianą deskę albo tackę wyłożoną folią aluminiową.
- Ostaw banany do lodówki, aby czekolada na nich ostygła.
- Po obtoczeniu każdej połówki banana, odłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na godzinę lub dwie do zastygnięcia w lodówce. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz włożyć je do zamrażarki na kilka minut, jednak uważaj, aby ich nie przemrozić.
- Gotowe banany w czekoladzie możesz podać jako samodzielny deser, jako dodatek do lodów, ciast, gofrów, a jeśli zostało Ci jeszcze trochę czekolady to po lekturze wpisu jak zrobić truskawki w czekoladzie razem z bananami zrobić czekoladowo owocową kompozycję.
Czekając, aż deser będzie gotowy, możesz posprzątać po swoich kulinarnych przygodach, sprawdzić garderobę i jeśli okaże się to konieczne sprawdzić jak usunąć plamę z czekolady w innym wpisie na naszym blogu.
Dlaczego warto spróbować bananów w czekoladzie?
Banany w czekoladzie to nie tylko pyszna i zdrowsza alternatywa dla słodyczy, ale również doskonały pomysł na szybki deser dla Ciebie i Twoich bliskich. Dodatkowo banany są bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, witaminy i błonnik, ale więcej o bananach może opowiemy przy innej okazji.
Podsumowanie bananowego deseru
Banany w czekoladzie to prosty i pyszny deser, który urozmaici Twój jadłospis. Spróbuj tego przepisu już dzisiaj i przekonaj się, jak łatwo można połączyć zdrowe składniki z niezwykłym smakiem także słodyczy! Smacznego!