Czy gorzka czekolada tuczy? Czy od czekolady się tyje?

Ładuję...

Czy gorzka czekolada tuczy? Czy od czekolady się tyje?

Czy gorzka czekolada tuczy? Czy od czekolady się tyje?

Czekolada to dla wielu z nas ulubiony słodki przysmak i deser. Szczególnie gorzka czekolada, często uważana za zdrowszą alternatywę dla jej słodszych wersji, budzi wiele pytań. Czy naprawdę tuczy? A może ma więcej zalet niż wad? Dziś rozwiejemy te wątpliwości i przyjrzymy się czekoladzie z różnych perspektyw.

Co to jest w ogóle gorzka czekolada?

Gorzka czekolada to produkt, w którym zawartość miazgi kakaowej wynosi co najmniej 70%. Dzięki temu ma intensywny smak i wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. To właśnie wysoka zawartość kakao sprawia, że gorzka czekolada różni się od mlecznej, która często zawiera więcej cukru i tłuszczów. Warto też wyróżnić, że czekolady deserowe zazwyczaj posiadają między 50 a 70% miazgi kakaowej, co w porównaniu do czekolad mlecznych, gdzie masa kakaowa to mniej niż 30% stawia je wysoko wśród wyrobów czekoladowych pod względem zawartości czekolady.

Tak, brzmi to trochę jak opisywanie zawartości cukru w cukrze, ale tylko brzmi. Jeśli dostęp do takich informacji jest przez Ciebie poszukiwany tak bardzo jak poszukiwana jest czekolada, to więcej na ten temat dowiesz się w dedykowanych wpisach: czy biała czekolada to czekolada oraz czy czekolada może się zepsuć, które także znajdziesz na naszym blogu.

To czy gorzka czekolada tuczy, czy nie?

Proces tycia i przybierania na wadze ma jedną wspólną cechę niezależnie od scenariusza. Zaczyna go dodatni bilans kaloryczny, po prostu przyjmuje się więcej kalorii, niż się spala, niż jest potrzebne. Pochodzenie tych kalorii w takim bilansie jest drugorzędne (nie dla zdrowia tylko w bilansie). Dlatego warto sobie uzmysłowić ile kalorii może chować się w czekoladzie.

Ile kalorii ma czekolada i gorzka czekolada?

Gorzka czekolada jest kaloryczna. Każda czekolada jest kaloryczna. Jednak kluczem do zrozumienia jej wpływu na wagę jest umiar. Czekolady o zawartości kakao 50%-60% (czyli gorzkie i deserowe) zawierają od 500 do 600 kcal na 100 gramów (wg USDA, a Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej przytacza zbliżone wartości dla czekolady). Może wydawać się, że to dużo, ale wszystko zależy od tego, ile jej zjemy. Po prostu w małej i przyswajalnej objętości czekolada mieści sporo kalorii.

Ciekawostka: we wpisie Ile i jakie czekolady po oddaniu krwi warto spożywać? Porównywaliśmy, że wartość energetyczna dla „ustawowych” 9 czekolad, to tak jakby zjeść ponad 5 kilogramów gotowanych ziemniaków.

Jak ilość czekolady wpływa na wagę?

Jedzenie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach nie powinno wpłynąć na naszą wagę. Wręcz przeciwnie, może być korzystne dla zdrowia. Kluczem jest zrównoważona dieta i aktywność fizyczna.

  1. My Gastrin DuoLife wsparcie układu pokarmowego w płynie 750 ml

    My Gastrin DuoLife wsparcie układu pokarmowego w płynie 750 ml

    Cena promocyjna 120,00  zł Regular Price 163,60  zł
  2. DUOLIFE Medical Formula ProSlimer kapsułki 60 szt.

    DUOLIFE Medical Formula ProSlimer kapsułki 60 szt.

    Cena promocyjna 108,00  zł Regular Price 142,60  zł

Korzyści zdrowotne gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada ma wiele zalet, które czynią ją korzystną dla zdrowia. Oto niektóre z nich:

  • Bogactwo przeciwutleniaczy. Gorzka czekolada zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie i mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych.
  • Poprawa zdrowia serca. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawie przepływu krwi oraz zmniejszeniu ryzyka chorób serca, o czym informuje także Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w artykule: Gorzka czekolada wspomaga serce?
  • Wspomaganie funkcji mózgu. Flawonoidy obecne w gorzkiej czekoladzie mogą wspierać funkcje poznawcze, poprawiając pamięć i koncentrację.
  • Poprawa nastroju. Spożywanie czekolady zwiększa poziom endorfin i serotoniny w organizmie, co może przyczynić się do poprawy nastroju oraz redukcji stresu. Warto mieć jednak na uwadze, że jest to obosieczne (zobacz także: czy można uzależnić się od czekolady na naszym blogu).
  • Właściwości przeciwzapalne. Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym gorzka czekolada może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie.
  • Źródło minerałów. Gorzka czekolada jest bogata w minerały, takie jak magnez, żelazo, cynk i miedź, które są ważne dla wielu funkcji organizmu. Jednak nie należy popadać w przesadną euforię, czekolada pod tym kątem nie zastąpi ani suplementów, ani zbilansowanej zdrowej diety.

Warto jednak pamiętać, że umiar jest kluczowy, ponieważ gorzka czekolada, mimo swoich zalet, zawiera kalorie i tłuszcze.

Czy od czekolady się tyje?

Tycie następuje, gdy spożywamy więcej kalorii, niż spalamy. Na tym można by zakończyć. Kluczowe jest więc nie tylko to, co jemy, ale także w jakich ilościach. Gorzka czekolada może być częścią zdrowej diety, jeśli nie przesadzimy z ilością.

Warto pamiętać, że czekolada sama w sobie nie powoduje tycia. To, co jemy na co dzień, w połączeniu z naszą aktywnością fizyczną, ma największy wpływ na naszą wagę.

Jak włączyć gorzką czekoladę do diety?

Opcji na włączenie czekolady gorzkiej do swojego jadłospisu jest bardzo wiele:

Do wyboru, do koloru!

Umiar to klucz

Pamiętaj, aby jeść czekoladę z umiarem. Dobrze jest też zwracać uwagę na skład czekolady, wybierając produkty z jak najmniejszym dodatkiem cukru. Na szczęście w Mercado mamy także czekolady bez dodatku cukru, a w smaku wciąż słodkie.

Podsumowanie

Gorzka i deserowa czekolada, spożywana w umiarkowanych ilościach, może być zdrowym dodatkiem do naszej diety. Nie tuczy, jeśli dbamy o równowagę w jadłospisie. Pamiętaj, by cieszyć się nią i korzystać z jej dobrodziejstw! W końcu życie jest za krótkie, by rezygnować z przyjemności, zachowując umiar i panując nad życiowym chaosem.

Czekolada to nie tylko przyjemność i sposób na umilanie sobie życia. Pamiętajcie, aby cieszyć się nią w zdrowy sposób i nie popaść w czekoladoholizm!

Chcesz wiedzieć jeszcze więcej o czekoladzie?

Zobacz więcej czekoladowych artykułów na blogu Mercado!

Jak pozbyć się zapachu kawy z termosu?

Jak pozbyć się zapachu kawy z termosu?

Zaparzyłaś idealną kawę, ale teraz twój termos pachnie jak po maratonie espresso? Nie martw się! Jeśli chcesz, aby Twój termos przestał pachnieć jak kawiarnia po zamknięciu mamy dla Ciebie kilka trików, które sprawią, że znów będzie można w nim przechowywać nie tylko kawę! Gotowa na aromatyczną rewolucję?

Czy można uzależnić się od czekolady? Czekoladoholizm a czekoladowe szaleństwo

Czy można uzależnić się od czekolady? Czekoladoholizm a czekoladowe szaleństwo

Czekolada to małe, słodkie kawałki radości, które potrafią poprawić nasz nastrój w mgnieniu oka. Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można od niej uzależnić się tak, jak od innych przyjemności? Jakie mechanizmy stoją za naszą miłością do czekolady oraz jak wpływa ona na nasze samopoczucie? Czy to tylko niewinna słabość, czy może coś więcej? Przygotujcie się na podróż do świata czekoladowych pokus!

Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?

Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?

Czekolada w mikrofali? To jak miłość w związkach, czasami potrzebuje tylko chwili ciepła, żeby się w niej rozpływać! Chcesz poznać tajniki tej słodkiej sztuki? Zapraszam do lektury, zdradzimy sekrety, które sprawią, że Twoje słodkie pragnienia zamienią się w płynny, rozpływający się cud!