Czy jest coś lepszego od połączenia pysznych truskawek z kuszącą czekoladą? To idealna kombinacja słodyczy i owocowej świeżości, która zachwyca od lat. Dlatego dziś podzielimy się z Tobą prostym przepisem na pyszne truskawki w czekoladzie, które możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Gotowa? Zaczynamy!
Składniki na truskawki w czekoladzie
- 0,5 kg świeżych truskawek,
- 100 g czekolady deserowej lub innej ulubionej czekolady,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- dodatki do polewy (opcjonalnie) np. biała czekolada, orzechy, wiórki kokosowe, posiekane pistacje, zależnie od gustu.
Sposób przygotowania truskawek w czekoladzie
- Na początek przygotuj wszystkie składniki (truskawki, czekolady, olej i dodatki), żeby później ich nie szukać po całej kuchni.
- Umyj truskawki i osusz je papierowym ręcznikiem. Nie zrywaj szypułek truskawek!
- Całą czekoladę deserową (100 g) połam na mniejsze kawałki.
- Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (czyli w misce osadzonej w garnku z gotującą się wodą). Ewentualnie rozpuść czekoladę w mikrofalówce.
- Do czekoladowej masy dodaj łyżkę oleju, chyba że wolisz go zastąpić odpowiadającą ilością masła.
- Mieszaj masę czekoladową z olejem, aż cała się rozpuści i nabierze jednolitej konsystencji.
- Odstaw masę by lekko ostygła.
- Chwytaj pojedynczo truskawki za szypułki.
- Zamocz chwyconą truskawkę w powstałej wcześniej polewie czekoladowej i delikatnie ją w niej obracaj.
- Opcjonalnie możesz teraz obsypać truskawkę którymś z dodatków, np. wiórkami kokosowymi.
- Odstaw truskawkę po kąpieli w czekoladzie na osobnym talerzyku.
- Postępuj tak samo dla każdej truskawki.
- Pozostaw truskawki do momentu aż masa na nich, stężeje.
- I voilà, Twoje pyszne truskawki w czekoladzie są już gotowe do podania!
Pozostaje teraz je ułożyć gustownie na eleganckich talerzykach i posprzątać kuchnię! Sprawdź też, czy przypadkiem gdzieś nie skapnęło Ci za dużo czekolady, a w razie takich okoliczności możesz sprawdzić jak usunąć plamę z czekolady na naszym blogu, popijając lemoniadą truskawkową.
Inne truskawkowe przyjemności
Jeżeli oprócz czekoladowej uczty z truskawkami, wciąż masz niedosyt truskawek, to nic straconego. Do uzupełnienia atmosfery możesz skorzystać z kominka zapachowego lub dyfuzora wraz z truskawkowym olejkiem zapachowym.
Natomiast skoro już truskawki są po kąpieli w czekoladzie to Ty, możesz wykąpać się w truskawkach, stosując peeling truskawkowy. Przed Tobą owocowe morze możliwości.
Wciąż Ci mało truskawek?
- Dla brzucha – truskawki w czekoladzie.
- Dla atmosfery – zapachy truskawkowe.
- Dla ciała i skóry – peeling truskawkowy.
- To jeszcze coś dla głowy. Ciekawostka, którą możesz zaskoczyć gości na przyjęciu z truskawkami. Truskawki, powstały na skutek skrzyżowania dwóch gatunków poziomek, poziomki wirginijskiej oraz poziomki chilijskiej, co miało miejsce dopiero w XVIII wieku, po tym jak zostały one sprowadzone do Europy. To dopiero od tego czasu truskawka zawróciła nam w głowie, wcześniej to robiły poziomki.
Podsumowanie maczania truskawek w czekoladzie
Ten prosty i wyjątkowy deser z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że poczują się wyjątkowo. Gotowa na truskawkowe doznania? Przygotuj truskawki w czekoladzie i rozkoszuj się smakiem tego pysznego deseru! Natomiast jeżeli nie chcesz męczyć się później ze sprzątaniem kuchni, to zawsze czekolady z truskawkami masz u nas na wyciągnięcie ręki.