Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?

Ładuję...

Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?

Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?

Zapraszamy Was do odkrycia tajników rozpuszczania czekolady w mikrofali. Znajomość tej metody, z pewnością ułatwi Wam życie w kuchni. Jeśli marzycie o pysznym deserze na bazie czekolady, ale nie macie czasu na skomplikowane techniki, wszystkie palniki są zajęte lub potrzebujecie upłynnić wasze słodkie czarne złoto w warunkach polowych, to ten sposób jest dla Was!

Dlaczego kuchenka mikrofalowa?

Rozpuszczanie czekolady w mikrofali jest względnie szybkie i wygodne, co pozwala zaoszczędzić cenny czas. Nie trzeba już stać godzinami przy piecu, wystarczy kilka chwil w mikrofali, a czekolada sama się zrobi.

Chciałoby się, nie do końca tak jest… Zazwyczaj lepiej rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, o ile ma się do tego warunki i odpowiedni sprzęt. Wbrew pozorom proces rozpuszczania czekolady w mikrofalówce też trzeba nadzorować i pilnować, żeby się nie przypaliła.

Co zrobić przed rozpuszczaniem czekolady?

Po pierwsze, wybór czekolady! Możesz wybierać spośród różnych rodzajów: od czekolady mlecznej, gorzkiej czy białej czekolady. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Rozpuszczając białą czekoladę, używaj krótszych czasów i mniejszych mocy grzania.

Zastanów się, jaką proporcje czekolady chcesz użyć i potrzebujesz. Pamiętajcie, że możesz dodać odrobinę masła lub oleju, aby czekolada była bardziej płynna.

Zarezerwuj czas i przygotuj otoczenie. Pośpiech i działanie w chaosie nie wróżą nic dobrego. Zaplanuj kiedy będziesz działać w kuchni i ten czas poświęć tylko na to. Nie daj się wybijać ze swoich planów innym!

  1. Projekt relaks, czyli jak zapanować nad życiowym chaosem

    Projekt relaks, czyli jak zapanować nad życiowym chaosem

    Cena promocyjna 16,00  zł Regular Price 59,90  zł
  2. Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste

    Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste

    Cena promocyjna 20,00  zł Regular Price 44,90  zł
  3. 100 wyzwań na 365 dni, czyli jak odkryć siebie na nowo?

    100 wyzwań na 365 dni, czyli jak odkryć siebie na nowo?

    Cena promocyjna 14,00  zł Regular Price 45,00  zł

Sposób rozpuszczania czekolady w mikrofali

  1. Zacznij od rozdrobnienia czekolady na małe kawałki, to ułatwi jej rozpuszczanie. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się rozpuszczą!
  2. Umieść pokrojoną czekoladę w odpowiednim dla mikrofalówki naczyniu (najlepiej szklanym lub ceramicznym).
  3. Ustaw mikrofale na niską moc, około 50-70% co odpowiada ok 500W.
  4. Ustaw czas grzania na 15-20 sekund, i sprawdź, czy czekolada już się rozpuszcza.
  5. Po każdym podgrzewaniu, dobrze wymieszaj czekoladę.
  6. Nawet jeśli wydaje się, że nie jest jeszcze całkowicie rozpuszczona, mieszanie pomoże w równomiernym rozprowadzaniu ciepła.
  7. Powtarzaj proces grzania i mieszania, aż czekolada Ci się cała rozpuści i nabierze pożądanej konsystencji.

Co robić, gdy czekolada mimo to się nie rozpuszcza?

Czasami czekolada może nie rozpuszczać się tak, jakbyśmy tego chcieli. Może to być spowodowane zbyt wysoką mocą mikrofali lub zbyt dużymi kawałkami czekolady. W takim przypadku zmniejsz moc, rozdrobnij mocniej czekoladę i podgrzewaj odrobinę dłużej, uważając, aby jej nie przypalić.

Jak przechowywać czekoladę rozpuszczoną w mikrofalówce?

Jak długo można przechowywać rozpuszczoną czekoladę? Najlepiej wykorzystać ją od razu, mimo że odpowiedź na pytanie, czy czekolada może się zepsuć, może cię zaskoczyć, to pozostaje kwestia, czy jej się oprzesz?

Jeśli wiesz, że masz odpowiednio dużo silnej woli i chcesz mieć jej większy zapas, to pamiętaj, że czekoladę należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w temperaturze około 18-20 stopni Celsjusza. Unikaj jej kontaktu z wilgocią, światłem słonecznym i źródłami ciepła.

Rozpływając się, podsumujmy

Rozpuszczenie czekolady w mikrofali to szybka i prosta alternatywa na uzyskanie pysznych czekoladowych deserów. Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci w kuchni i zainspirują do stworzenia czegoś wyjątkowego w czekoladowym szaleństwie.

Chcesz wiedzieć jeszcze więcej o czekoladzie?

Zobacz więcej czekoladowych artykułów na blogu Mercado!

Jak pozbyć się zapachu kawy z termosu?

Jak pozbyć się zapachu kawy z termosu?

Zaparzyłaś idealną kawę, ale teraz twój termos pachnie jak po maratonie espresso? Nie martw się! Jeśli chcesz, aby Twój termos przestał pachnieć jak kawiarnia po zamknięciu mamy dla Ciebie kilka trików, które sprawią, że znów będzie można w nim przechowywać nie tylko kawę! Gotowa na aromatyczną rewolucję?

Czy gorzka czekolada tuczy? Czy od czekolady się tyje?

Czy gorzka czekolada tuczy? Czy od czekolady się tyje?

Czy gorzka czekolada tuczy? A może to tylko przejaw naszej wyobraźni, gdy widzimy ją w lustrze? Rozwiejmy wszelkie wątpliwości i zbadajmy, czy czekolada to nasz najlepszy przyjaciel, czy raczej skryty wróg w walce o płaski brzuch! Przygotujcie się na słodką dawkę wiedzy

Czy można uzależnić się od czekolady? Czekoladoholizm a czekoladowe szaleństwo

Czy można uzależnić się od czekolady? Czekoladoholizm a czekoladowe szaleństwo

Czekolada to małe, słodkie kawałki radości, które potrafią poprawić nasz nastrój w mgnieniu oka. Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można od niej uzależnić się tak, jak od innych przyjemności? Jakie mechanizmy stoją za naszą miłością do czekolady oraz jak wpływa ona na nasze samopoczucie? Czy to tylko niewinna słabość, czy może coś więcej? Przygotujcie się na podróż do świata czekoladowych pokus!