Czekolada jest jednym z ulubionych przysmaków wielu z nas. A zastanawiałaś się kiedyś, czy czekolada może się zepsuć? Czy zauważyłaś, żeby czekolada zmieniała swój smak lub wygląd po dłuższym czasie przechowywania? Wiemy, że mogło to być trudne, w końcu dobre rzeczy dziwnym magicznym sposobem szybko znikają. Jednak przy porządkach np. wiosennych można znaleźć czekoladę schowaną na czarną godzinę. I co wtedy? Wyrzucić? Zjeść? Przerobić? Zbadać?
Zobaczmy razem, czy czekolada faktycznie może się zepsuć i jak najlepiej ją przechowywać, aby zachować jej jakość na dłużej.
Czy czekolada ma datę ważności?
Czekolada nie ma takiej samej daty ważności jak produkty spożywcze, takie jak np. mleko czy jogurt. Jednak producenci zazwyczaj umieszczają na opakowaniu datę przydatności do spożycia, która wskazuje, do kiedy czekolada zachowuje swoje optymalne walory smakowe. Po tej dacie możliwe, że czekolada nadal będzie jadalna, ale jej jakość może ulec pogorszeniu. Tylko, z czego to wynika?
Najlepiej spożyć przed … i najlepiej spożyć do – czym to się różni?
Co oznacza najlepiej spożyć do …?
Określenie najlepiej spożyć do stosuje się dla produktów, które po przekroczeniu wskazanej daty nie nadają się do spożycia, czy używania. Oznacza się w ten sposób zazwyczaj produkty o niskiej trwałości, czy też takie, które szybko fermentują. Czy to oznacza, że nie można z nich korzystać? Należy na pewno zachować szczególną ostrożność, gdy się znajdzie taki produkt w swojej szafce lub skrytce, przecież za dotknięciem czarodziejskiej różdżki po zmianie daty i z kolejnym wschodem Słońca się nie zepsuło.
Żartobliwie, określenie najlepiej spożyć do, może też oznaczać rodzaj produktu, z jakim należy go zjeść. Może to oznaczać najlepiej spożyć do kawy smakowej. Dlatego warto mieć w rezerwie zarówno jeden jak i drugi produkt.
Podczas konsumpcji można przeczytać artykuł: Ile kofeiny ma czekolada, żeby wiedzieć, ile się jej przyjęło i ile jeszcze danego dnia można.
Co oznacza najlepiej spożyć przed …?
Drugim określeniem, częściej stosowanym przy czekoladach jest najlepiej spożyć przed określoną datą. Wskazany termin oznacza dwie rzeczy. Po pierwsze, po tej dacie produkt zostaje wycofany ze sprzedaży. Po drugie po wskazanym terminie produkt traci gwarancję jakości.
W związku z tym może mieć inny kształt, inny kolor, inny zapach, ale … możliwe, że nadal jest jadalny. Czy jest? Czy można jeść czekoladę po terminie? Należy wykonać przegląd produktu, przed odruchowym wyrzuceniem, zwłaszcza jeśli np. taka czekolada była odpowiednio zamknięta i dobrze przechowywana.
Pół żartem, pół serio, określenie najlepiej spożyć przed może też dotyczyć osób. Najlepiej spożyć przed innymi domownikami. Dlatego jeśli nie możesz znaleźć swojej czekolady, warto uzupełnić swój zapas i zaopiekować się nim, zanim zrobią to inni.
Czy czekolada się psuje?
Tak, czekolada może się zepsuć, ale na ogół nie dzieje się to zbyt często. Dzieje się tak głównie ze względu na naturalne antyoksydanty zawarte w czekoladzie oraz ewentualne konserwanty. Pamiętaj jednak, że warunki przechowywania mogą wpłynąć na trwałość czekolady.
Dodatkowo czekolada to nie tylko czekolada. Tak – mówimy o zawartości czekolady w czekoladzie. W typowej tabliczce i przetworach czekoladowych znajdują się także inne składniki jak między innymi suszone owoce, orzechy, bakalie itd., które też mogą się psuć i wpływać na samą czekoladę.
Czym jest biały nalot na czekoladzie?
Ze spokojem, najprawdopodobniej to nie jest pleśń. Bardzo możliwe, że to po prostu tłuszcz, który się krystalizuje na powierzchni czekolady przy zmianach temperatury. Gdy czekolada leżała w cieplejszych warunkach i została schłodzona ponownie do temperatury otoczenia, taki nalot może się pojawić. Taka czekolada wciąż jest jadalna, chociaż już mniej atrakcyjnie wygląda. No chyba, że to po prostu biała czekolada, ale to, czy biała czekolada to czekolada to historia na inną okazję.
Co można zrobić z nieestetycznie wyglądającą czekoladą?
Czekoladę, która w kostkach już tak dobrze się nie prezentuje, można przerobić na polewę czekoladową, i np. zrobić truskawki w czekoladzie. Co więcej, można zarówno rozpuścić czekoladę w mikrofalówce lub bardziej tradycyjnie rozpuścić czekoladę na łaźni wodnej.
Jak przechowywać czekoladę?
Czekoladę należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w temperaturze około 18-20 stopni Celsjusza. Unikaj kontaktu z wilgocią, światłem słonecznym i źródłami ciepła. Jeśli przechowujesz czekoladę w lodówce, upewnij się, że jest ona dobrze zapakowana, aby uniknąć absorbowania zapachów innych produktów. No, chyba że lubisz czekoladę o zapachu np. cebuli.
Czy czekolada psuje się od kostki
Czekolada może się zepsuć, ale na ogół jest to rzadkie zjawisko i trwa dość długo. Jeśli przechowujesz ją odpowiednio, możesz cieszyć się jej smakiem i aromatem przez długi czas.
Pamiętaj o odpowiednich warunkach przechowywania i regularnie sprawdzaj datę przydatności do spożycia. Ciesz się smakiem czekolady bez obaw o to, czy się zepsuje!