Lato to czas, kiedy szukamy orzeźwienia i naturalnych smaków. Co powiesz na domową lemoniadę, która nie tylko ugasi pragnienie, ale też oczaruje aromatem bazylii? Spokojnie, to nie jest rekomendacja picia sosu do pizzy zamiast zimnego napoju. Lemoniada bazyliowa to sposób na szybkie i pozytywne orzeźwienie. Podpowiemy Ci, jak zrobić idealną lemoniadę bazyliową krok po kroku, a także jak ją podawać i ewentualnie modyfikować.
Jakie właściwości ma bazylia?
Bazylia znana jest z tego, że łagodzi dolegliwości układu trawiennego i działa oczyszczająco. W ten sposób pozwala pozbyć się toksyn z organizmu. Bazylia poprawia przemianę materii oraz zawiera błonnik, który reguluje apetyt i poprawia perystaltykę jelit. Podobne właściwości wykazuje olejek bazyliowy stosowany w aromaterapii (zarówno przy inhalacjach jak i w dyfuzorach).
Z takim zapleczem wiedzy teoretycznej o bazylii, można przystąpić do szybkiego i sprawnego przygotowania z niej lemoniady.
Składniki do przygotowania lemoniady bazyliowej
- 3-4 cytryny (właściwie to sok z nich będzie głównie potrzebny),
- pół szklanki świeżych liści bazylii,
- 3-4 łyżki miodu (jeśli naprawdę tego chcesz, możesz użyć także cukru, a jeśli Ci zależy na regulacji poziomu cukru, możesz zapoznać się z suplementem ProSugar® Duolife),
- 1 litr wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej,
- (OPCJONALNIE) kostki lodu,
- (OPCJONALNIE) gałązki oraz liście bazylii do ozdoby.
Opcjonalna wskazówka: Jeśli chcesz, aby lemoniada była jeszcze bardziej orzeźwiająca, możesz dodać plasterki ogórka lub odrobinę soku z limonki. To opcjonalne, ale warto wypróbować dla urozmaicenia smaku!
Sposób przygotowania lemoniady bazyliowej
- Liście bazylii drobno posiekaj i rozetrzyj. Teoretycznie jeśli masz blender ,to możesz ten etap całkowicie pominąć, ale siekanie i ścieranie uwalnia więcej aromatu niż bezpośrednie zmielenie.
- Zmieszaj poszatkowaną bazylię z miodem.
- Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do miodu.
- Dolej jedną szklankę wody i najpierw całość wymieszaj, a następnie zblenduj. Istotne jest, aby cały cukier (niezależnie w jakiej formie był dodany) się rozpuścił.
- Odstaw lemoniadę do lodówki i jak się schłodzi, to podawaj ją z lodem.
- Tak, naprawdę w podstawowej wersji tyle wystarczy. Twoja lemoniada bazyliowa jest gotowa.
Jak urozmaicić lemoniadę bazyliową?
Dodaj odrobinę miodu zamiast cukru lub użyj innego rodzaju miodu.
Dodatek odrobiny mięty do lemoniady bazyliowej to dobry pomysł.
Wprowadź do napoju plasterki ogórka dla jeszcze bardziej odświeżającego smaku. W alternatywie możesz też przygotować lemoniadę z ogórkiem, lemoniadę z pietruszki, lemoniadę z rozmarynem czy też lemoniadę estragonową, czyli gruzińską. Wszystkie te przepisy znajdziesz oczywiście na blogu Mercado.
Użyj gazowanej wody mineralnej, aby lemoniada była bardziej musująca (chociaż trzeba być fanem takiego połączenia).
Jeszcze więcej bazyliowych smaków?
Jeżeli wciąż Ci mało bazylii to nie musisz ograniczać się do sosów kuchni włoskiej czy opisanej wyżej lemoniady bazyliowej, aby jej doświadczać. Znajdziesz ją zarówno w olejku eterycznym Bazylia, przyprawach do grilla, czekoladzie z bazylią, czosnkiem i pomidorem a nawet w orzeźwiającej niebieskiej herbacie, gdzie stanowi ziołowe dopełnienie klitorii ternateńskiej oraz mięty pieprzowej.
Natomiast jeszcze więcej ziołowego orzeźwienia znajdziesz wśród ziołowych olejków eterycznych dostępnych w Mercado. Naturalne wyciągi z melisy, oregano, kopru włoskiego, kolendry, rozmarynu, bazylii czy estragonu masz na wyciągnięcie ręki, by zastosować w swojej aromaterapii.
Podsumowanie
Lemoniada bazyliowa to prosty, szybki i naturalny sposób na odświeżenie w gorące dni. Kilka składników i możesz przygotować pyszną, aromatyczną lemoniadę, która orzeźwi i doda Ci energii na cały dzień. Wypróbuj i przekonaj się, że bazylia to świetny dodatek nie tylko do dań kuchni włoskiej.