Czekolada to przysmak, który obecnie każdy może sobie zafundować. Sposobów jedzenia czekolady jest tak dużo, że trudno je zliczyć, zależnie jak się ją przetworzy. Dziś pokażemy Ci, jak w prosty sposób rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ta metoda jest idealna dla każdego, kto chce cieszyć się doskonałą konsystencją czekolady bez obaw o jej przypalenie.
Dlaczego warto rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej?
Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej to dobry sposób, który pozwala na kontrolowanie temperatury. Tym sposobem przypilnujesz, aby czekolada nie przypaliła się i zachowała swój smak oraz konsystencję.
Rozpuszczona czekolada to świetny dodatek do wielu deserów, Możesz wykorzystać ją do dekoracji ciast, owoców, bananów w czekoladzie, truskawek w czekoladzie, ozdabiania sernika czekoladą, albo po prostu do zjedzenia samodzielnie.
Składniki potrzebne do rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej
- Dwie miski (lub garnki): jedna większa, druga mniejsza (która zmieści się w większej).
- Łyżka do mieszania.
- Czekolada (mleczna, gorzka lub biała).
- Stelaż do osadzenia mniejszej miski nad większą, tak aby mniejsza nie dotykała wody z większego naczynia.
Sposób rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej
- Pokrój / połam czekoladę na małe kawałki. Dzięki temu szybciej się rozpuści.
- W większej misce zagotuj wodę.
- W mniejszej misce umieść pokrojoną czekoladę.
- Umieść mniejszą miskę nad większą z gotującą się wodą, ale upewnij się, że nie dotyka wody.
- Mieszaj czekoladę delikatnie, aż całkowicie się rozpuści. Powinna mieć gładką konsystencję.
- Pamiętaj, aby nie podgrzewać wody zbyt mocno, aby miska Ci nie spadła, ani czekolada za szybko się nie przegrzała.
- Gotową rozpuszczoną czekoladę możesz już używać do swoich czekoladowych fantazji.
Jak przechowywać nadmiar rozpuszczonej czekolady
Jeśli jakimś cudem nie używasz od razu rozpuszczonej czekolady, przechowuj ją w szczelnym pojemniku. Możesz ją podgrzać ponownie w kąpieli wodnej, gdy będzie potrzebna. Przyjmuje się, że optymalną temperaturą do przechowywania czekolady jest 15-18℃. Unikaj przechowywania czekolady w lodówce przez dłuższy czas.
Częste błędy przy rozpuszczaniu czekolady
- Najczęstszym błędem jest zbyt wysoka temperatura. Zamiast tego, postaw na delikatne gotowanie i podgrzewanie, aby uniknąć przypalenia czekolady.
- Miska dotyka wody. W założeniach czekolada ma się rozpuszczać, przez podgrzanie naczynia parą wodną, a nie wrzącą czy gorącą wodą.
- Roztapianie zbyt dużych kawałków czekolady. Im bardziej rozdrobnisz czekoladę, przed jej roztapianiem, tym szybciej i równomierniej się ona rozpuści.
- Przypalenie czekolady, co jest wynikiem wielu czynników. Dobrze wiedzieć, że łatwiej jest przypalić te czekolady, które mają mniej kakao. Dlatego trudno się rozpuszcza czekoladę białą. Przy rozpuszczaniu czekolady konieczna jest cierpliwość, lepiej użyć mniejszych porcji, mniejszego ognia i więcej czasu, aby czekolada w kąpieli wodnej miała konsystencję, jaką chcemy.
Rozpływające podsumowanie
Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej to (względnie) prosta i skuteczna metoda, która pozwoli Ci cieszyć się pysznymi deserami. Trzymaj się wskazówek, które przedstawiliśmy i unikaj pośpiechu, a stworzysz wspaniałe słodkości dla siebie i swoich bliskich. Niech Twoje przygody z czekoladą będą pełne radości, smaku i szaleństwa!