Czy biała czekolada to czekolada?
Czy biała czekolada to rzeczywiście czekolada? Temat ten budzi wiele kontrowersji wśród okazjonalnych miłośników tego słodkiego smakołyku i czekoladoholików. Warto bliżej przyjrzeć się składnikom białej czekolady oraz porównać ją z tradycyjną, gorzką i mleczną czekoladą, aby móc wyrobić sobie własne zdanie na ten temat. Zacznijmy śledztwo, zbierzmy dowody i połączmy kropki na tropie czekolady!
Czy w białej czekoladzie jest kakao?
Tak właściwie to w białej czekoladzie kakao nie występuje. Biała czekolada składa się głównie z masła kakaowego, cukru oraz mleka. Brak w niej tradycyjnego składnika czekolady, czyli masy kakaowej. To właśnie brak masy kakaowej sprawia, że niektórzy uważają, iż biała czekolada nie jest czekoladą w tradycyjnym tego słowa znaczeniu.
Jednak zawsze jest jakieś, ale! Trzeba mieć na uwadze to, że ziarna czekoladowe po wysuszeniu to w ponad 50% masło kakaowe. Dlaczego więc białe czekolady są często tak demonizowane? Wynika to głównie z tego, że w produktach tzw. niższej jakości tłuszcz kawowy jest zastępowany utwardzonym tłuszczem roślinnym, co zasadniczo zmienia nie tylko skład, ale też smak produktu.
Porównanie z innymi rodzajami czekolady
Czekolady deserowe charakteryzuje wysoka zawartość masy kakaowej oraz mniejsza ilość cukru. Jest to ulubiona odmiana wielu miłośników czekolady ze względu na intensywny smak i gorzkawo-słodki posmak.
Mleczne czekolady natomiast zawierają dodatek mleka (jak nazwa wskazuje), mleka w proszku lub świeżej śmietany, co sprawia, że są bardziej kremowe i słodsze od gorzkiej czekolady.
Natomiast to, czym są białe czekolady, które powstały w 1936 roku w wyniku działań Nestlé, regulowane jest przepisami zarówno na terenie Unii Europejskiej jak i Stanów Zjednoczonych. I biała czekolada musi zawierać co najmniej 20% masła kakaowego.
Warto jednak zwrócić uwagę na to, że odpowiadając na pytanie: ile kofeiny ma czekolada, to w przypadku czekolady białej odpowiedź jest prosta: biała czekolada nie ma kofeiny.
Co więcej, w porównaniu do bardziej tradycyjnych czekolad może mieć krótszy termin przydatności, ale o tym już pisaliśmy na blogu w artykule: czy czekolada może się zepsuć.
Czy biała czekolada to czekolada?
Według ortodoksyjnych miłośników czekolady, aby coś mogło być określane mianem „czekolady”, musi zawierać masę kakaową. W przypadku białej czekolady, która nie posiada tego składnika, niektórzy mogą mieć wątpliwości co do jej przynależności do rodziny czekolad. Jednak warto mieć na uwadze, historię jej powstania, wspomniane Nestlé wprowadziło ją jako mleko dla dzieci niejadków nazywane Galak.
Trzeba pamiętać, że biała czekolada jest uwielbiana przez wiele osób (nie tylko dzieci) ze względu na swój słodki, kremowy smak oraz delikatną, rozpływającą się konsystencję. Dla nich to wciąż smaczna i przyjemna forma czekolady, niezależnie od tego, czy spełnia ona wszelkie kryteria tradycyjnej czekolady, czy nie.
Podsumowanie białej czekolady
Ostatecznie, czy biała czekolada to czekolada, czy nie, zależy od punktu widzenia oraz osobistych upodobań. Dla jednych może to być tylko dodatek do tradycyjnych odmian czekolady, dla innych stanowi pełnoprawną alternatywę.