Kurczak w czekoladzie, czyli meksykański przepis z chili na chillout w kuchni

Ładuję...

Kurczak w czekoladzie, czyli meksykański przepis z chili na chillout w kuchni

Kurczak w czekoladzie, czyli meksykański przepis z chili na chillout w kuchni

Zapraszamy Was do odkrycia niezwykłego połączenia smaków kurczaka w czekoladzie z chili. Brzmi dziwnie? Może na początku tak, ale jak inaczej wyłamywać się z rutyny i opuszczać swoją strefę komfortu jak nie przez próbowanie nowych rzeczy? Przygotujcie się na kulinarne odkrycie, złapanie chwili wytchnienia, postępowanie bez ciśnienia, na luzie, pełny chillout. Zobacz czy to nasz wewnętrzny spokój, czy tak mocno dopadło nas czekoladowe szaleństwo, że nawet kurczaka maczamy w czekoladzie.

Dlaczego warto spróbować kurczaka w czekoladzie?

Kurczak w czekoladzie łączy w sobie słodycz czekolady z pikantnością chili, tworząc wyjątkową harmonię smaków. Czekolada nie tylko nadaje daniu niezwykły aromat, ale także sprawia, że kurczak staje się soczysty i delikatny.

Skąd pomysł na sos na bazie czekolady.

Podawanie kurczaka w czekoladzie bazuje na sosie mole. Znany jest on po prostu jako meksykański sos z czekoladą, to jedno z typowych dań tego kraju i powód do narodowej dumy kulinarnej. Oryginalna receptura obejmuje wiele składników, z których najważniejsze to ostre, suszone papryki oraz gorzka czekolada. Warto mieć też na uwadze, że w czasach pre-kolumbijskich Aztekowie spożywali czekoladę w formie płynnej połączonej z chili i kukurydzą, więc samo połączenie ma solidne korzenie kulturowe.

Jaki przygotować kurczaka z czekoladą?

Ogranicza nas tylko i wyłącznie własna inwencja. Można przygotować go w koreańskim stylu z użyciem kakao i chili, dwukrotnie panierowanego w cieście na bazie mąki i skrobi kukurydzanej, smażonego na głębokim tłuszczu. Natomiast osoby stroniące od takich rozwiązań, mogą cieszyć się ostro-czekoladowym meksykańskim połączeniem kurczaka poprzez przygotowanie go w piekarniku.

Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka w czekoladzie z chili

  • 4-6 udek z kurczaka,
  • wywar / bulion z kurczaka,
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
  • 1 papryczka chili (ale możesz zostać przy tej sproszkowanej),
  • 1-2 łyżeczki chili w proszku (w zależności od preferencji),
  • łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej,
  • 1 ząbek czosnku albo nawet 2,
  • 1-2 cebule,
  • cynamon,
  • miód,
  • dodatki alternatywne: orzeszki ziemne, orzechy włoskie, migdały i pestki dyni,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Zestaw do grilla 9 elementowy

    Zestaw do grilla 9 elementowy

    129,90  zł
  2. Zestaw do uprawy PIETRUSZKA Wyprzedaż

    Zestaw do uprawy PIETRUSZKA

    Cena promocyjna 11,90  zł Regular Price 14,90  zł

Sposób przygotowania kurczaka w czekoladzie z chili

  1. Najpierw zacznij od sosu.
  2. Rozgrzej patelnię, dodaj do niej oliwę i przesmaż cebulę wraz z czosnkiem.
  3. Jeśli używasz dodatkowych składników stosowanych do sosu mole (lub jemu podobnych) to możesz je też od razu przesmażyć.
  4. Wsyp do smażących się składników sproszkowaną paprykę. Zarówno zwykłą jak i chili. Jeśli lubisz ostre smaki, to możesz też dodać pokrojoną drobno papryczkę chilii.
  5. Wlej do składników bulion z kurczaka (jeśli dodasz taki z kostki rosołowej, to nic nie powiemy, udamy że nie widzimy, ale wiemy, jak jest. Tak też zadziała.).
  6. Jeśli ci się składniki nie mieszczą na patelni po dolaniu bulionu, to użyj garnka.
  7. Po kilku minutach gotowania zdejmij garnek / patelnię z palnika.
  8. Dodawaj połamaną albo startą czekoladę do sosu cały czas go mieszając. Czekolada powinna się w całości rozpuścić. W razie czego podgrzej sos trochę mocniej.
  9. Ponownie nagrzej na czystej patelni trochę oliwy. Musisz wstępnie obsmażyć udka z kurczaka.
  10. Posmaruj kawałki kurczaka miodem i lekko posyp cynamonem.
  11. I zostało Ci już tylko pieczenie w nagrzanym na ok. 200°C piekarniku.
  12. Kurczaka włóż do brytfanki i zalej go przygotowanym sosem czekoladowym.
  13. Tak przygotowany kurczak po 30 minutach w piekarniku powinien być już gotowy do zjedzenia.

Podsumowanie

Kurczak w czekoladzie z chili to danie, które może zaskoczyć. Łączy w sobie słodycz i pikantność, co czyni go idealnym wyborem na różne okazje. Jest to też poniekąd tradycyjny sposób, w końcu pierwotnie czekoladę jedzono z chili, o czym wspominaliśmy we wpisie: Kto wymyślił czekoladę? Odkrywamy słodką historię! Nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Właśnie dzięki pozornie nieoczywistym połączeniom odkrywamy nowe smaki!

Natomiast jeśli ten przepis wystarczająco was nie rozgrzał, to mamy w Mercado rozgrzewające maści końskie zawierające ekstrakt z papryczki chilli.

Chcesz wiedzieć jeszcze więcej o czekoladzie?

Zobacz więcej czekoladowych artykułów na blogu Mercado!

Lemoniada kokosowa - przepis, który odświeży Twój dzień!

Lemoniada kokosowa - przepis, który odświeży Twój dzień!

Jest takie Afrykańskie przysłowie "Ten, komu na głowie rozbito kokos, nie je go". Dlatego doradzamy, że jeśli chcesz poczuć się jak na tropikalnej wyspie to sprawdź przepis na kokosową lemoniadę. Dzięki niej zapomnisz o upałach i zatopisz się w smakowej tropikalnej przygodzie.<

Lemoniada bazyliowa - odświeżający przepis na orzeźwienie latem

Lemoniada bazyliowa - odświeżający przepis na orzeźwienie latem

Chcesz poczuć się jak w ogrodzie pełnym aromatycznych ziół? Gotowa na orzeźwiającą petardę lata? Spokojnie, nie wybuchnie. Przedstawiamy przepis na lemoniadę bazyliową, idealne połączenie cytrusowej świeżości i aromatycznej bazylii. Zapraszamy!

Gruzińska lemoniada estragonowa, czyli przepis na zieloną zdrową lemoniadę

Gruzińska lemoniada estragonowa, czyli przepis na zieloną zdrową lemoniadę

Zielona lemoniada? Tak, ale nie zwykła! Zielona jak trawa, orzeźwiająca jak górski powiew! Zrób sobie zieloną, gruzińską przyjemność! Lemoniada estragonowa – bo czasem warto spróbować czegoś zupełnie innego!