Szaszłyki z bakłażanem i cukinią na grilla - pyszny przepis na letnie grillowanie

Ładuję...

Szaszłyki z bakłażanem i cukinią na grilla - pyszny przepis na letnie grillowanie

Szaszłyki z bakłażanem i cukinią na grilla - pyszny przepis na letnie grillowanie

W letnie i majowe dni nie ma nic lepszego niż wspólne grillowanie na świeżym powietrzu. Dlatego przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szaszłyki z bakłażanem i cukinią, które z pewnością będą hitem każdego letniego grillowania. Te warzywne szaszłyki są proste w przygotowaniu, zdrowe i pełne smaku, idealne jako lekki posiłek na letnie wieczory z rodziną i przyjaciółmi. No i są przy okazji wegetariańskie i sprawdzą się zarówno na tradycyjnych grillach jak i tych elektrycznych. Czas wrzucić na ruszt coś konkretniejszego niż sałatka z arbuzem i fetą. Zaczynamy!

Składniki na szaszłyki z bakłażanem i cukinią

  • 1 bakłażan,
  • 1 duża cukinia,
  • drewniane patyczki do szaszłyków, mogą być takie jak na owocowe szaszłyki w arbuzie,
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • zestaw ulubionych przypraw typu: tymianek, oregano, bazylia, czosnek,
  • (opcjonalnie): duże pieczarki, pomidorki koktajlowe, tofu,
  • sól i pieprz według uznania.

Do tego jeszcze potrzebna jest czysta kuchnia, podstawowe akcesoria grillowe i można kontynuować.

Sposób przygotowania szaszłyków z bakłażanem i cukinią

  1. Pokrój cukinię w plastry o grubości 2 cm.
  2. Pokrój bakłażana w 2 centymetrowe plastry, rozłóż je na talerzykach i obsyp solą z każdej strony.
  3. Pozostaw posolone plastry bakłażana na 20 minut i spłucz je wodą. W ten sposób sprawisz, że nie będą gorzkie (tak też się postępuje, robiąc zwykłego bakłażana z grilla).
  4. Dwie cebule pokrój w plastry lub większe cząstki.
  5. Wszystkie papryki pokrój na duże prostokątne kawałki
  6. Zmieszaj przyprawy (tymianek, bazylia, czosnek, pieprz, etc.) z oliwą z oliwek i zanurz w nich pokrojoną cukinię oraz plastry bakłażana na 20 minut.
  7. Składanie szaszłyków – to ta najfajniejsza część. Na metalowych lub drewnianych szpikulcach nadziej Na przemian nadziewaj bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę.
  8. Na dobrze rozgrzanego grilla o średniej temperaturze połóż szaszłyki i grilluj mniej więcej przez 15 minut, co jakiś czas je obracając.
  9. Gdy bakłażan i pozostałe warzywa zmiękną i lekko się zarumienią, to czas je zdjąć z grilla.

Na koniec przełóż grillowane szaszłyki na talerz i podawaj gorące, w towarzystwie sałatek i zimnych napojów z przezroczystymi kostkami lodu, albo lemoniad takich jak np. lemoniada arbuzowa, lemoniada jabłkowa czy lemoniada z pomarańczy.

Zadbaj o atmosferę na grillu i w ogrodzie

Co jest potrzebne na udane spotkanie przy grillu? Szaszłyki – są, sałatki – także, lemoniady i inne napoje – też, goście – no to chyba najważniejsze, nieproszeni goście, którzy gryzą i brzęczą – oj NIE. Właśnie dlatego warto w domu, w ogrodzie i na zastawionym stole znaleźć trochę miejsca na kominek ceramiczny, kadzidełko czy świecę zapachową na komary, aby odstraszyć innych gości, którzy też chcieliby ucztować, ale nie z nami, tylko na nas. Z pewnością u nas znajdziesz coś odpowiedniego, gdyż wiemy jakich zapachów nie lubią komary, jakie olejki eteryczne na mrówki stosować i się tym z wami dzielimy.

Podsumowanie nadziewania bakłażana i cukinii na szaszłyki

Szaszłyki z bakłażanem i cukinią na grill to doskonały pomysł na letnie grillowanie bez mięsa. Proste w przygotowaniu, zdrowe i pełne smaku, czego chcieć więcej. Spróbuj tego przepisu podczas kolejnego grilla i ciesz się pysznym, warzywnym smakiem szaszłyków!

Jeśli masz ochotę na więcej warzywnych inspiracji, to zapraszamy do odwiedzania naszego bloga, a jeszcze więcej przepisów jest w książkach o zdrowym odżywianiu, które znajdziesz na naszych półkach. Smacznego!

  1. Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

    Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

    Cena promocyjna 41,60  zł Regular Price 69,90  zł
  2. Kuchnia wegańska

    Kuchnia wegańska

    Cena promocyjna 17,35  zł Regular Price 29,95  zł
  3. Kuchnia wegańska na każdą porę roku

    Kuchnia wegańska na każdą porę roku

    Cena promocyjna 17,35  zł Regular Price 29,95  zł
  4. Dieta wegańska na cztery pory roku

    Dieta wegańska na cztery pory roku

    Cena promocyjna 25,00  zł Regular Price 44,99  zł

4 produkt(ów)

Jak powstają perły?

Jak powstają perły?

Perły powstają, gdy ośmiornica zadecyduje, że jej Mama musi wyglądać jeszcze bardziej elegancko na balu morskich stworzeń w Dzień Matki i postanawia dać jej najpiękniejszy skarb, jaki znaleźć można pod wodą! Może to prawda, a może warto sprawdzić w artykule, co kryje morze i jak powstają perły?

Czy małże z polskich jezior są jadalne?

Czy małże z polskich jezior są jadalne?

Czy małże są sekretem przetrwania w polskich wodach? Czy małże z polskich jezior to największe twardziele ze wszystkich mięczaków? Jak mogą pomóc ludziom w zdrowym odżywianiu?

Czy można pić wodę z kranu?

Czy można pić wodę z kranu?

Jeśli odkręci kran, ma lecieć z niego Johny Walker! Tylko po co, jeśli można pić wodę kranową. Zobaczmy co w kranie gra.