W letnie i majowe dni nie ma nic lepszego niż wspólne grillowanie na świeżym powietrzu. Dlatego przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szaszłyki z bakłażanem i cukinią, które z pewnością będą hitem każdego letniego grillowania. Te warzywne szaszłyki są proste w przygotowaniu, zdrowe i pełne smaku, idealne jako lekki posiłek na letnie wieczory z rodziną i przyjaciółmi. No i są przy okazji wegetariańskie i sprawdzą się zarówno na tradycyjnych grillach jak i tych elektrycznych. Czas wrzucić na ruszt coś konkretniejszego niż sałatka z arbuzem i fetą. Zaczynamy!
Składniki na szaszłyki z bakłażanem i cukinią
- 1 bakłażan,
- 1 duża cukinia,
- drewniane patyczki do szaszłyków, mogą być takie jak na owocowe szaszłyki w arbuzie,
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- zestaw ulubionych przypraw typu: tymianek, oregano, bazylia, czosnek,
- (opcjonalnie): duże pieczarki, pomidorki koktajlowe, tofu,
- sól i pieprz według uznania.
Do tego jeszcze potrzebna jest czysta kuchnia, podstawowe akcesoria grillowe i można kontynuować.
Sposób przygotowania szaszłyków z bakłażanem i cukinią
- Pokrój cukinię w plastry o grubości 2 cm.
- Pokrój bakłażana w 2 centymetrowe plastry, rozłóż je na talerzykach i obsyp solą z każdej strony.
- Pozostaw posolone plastry bakłażana na 20 minut i spłucz je wodą. W ten sposób sprawisz, że nie będą gorzkie (tak też się postępuje, robiąc zwykłego bakłażana z grilla).
- Dwie cebule pokrój w plastry lub większe cząstki.
- Wszystkie papryki pokrój na duże prostokątne kawałki
- Zmieszaj przyprawy (tymianek, bazylia, czosnek, pieprz, etc.) z oliwą z oliwek i zanurz w nich pokrojoną cukinię oraz plastry bakłażana na 20 minut.
- Składanie szaszłyków – to ta najfajniejsza część. Na metalowych lub drewnianych szpikulcach nadziej Na przemian nadziewaj bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę.
- Na dobrze rozgrzanego grilla o średniej temperaturze połóż szaszłyki i grilluj mniej więcej przez 15 minut, co jakiś czas je obracając.
- Gdy bakłażan i pozostałe warzywa zmiękną i lekko się zarumienią, to czas je zdjąć z grilla.
Na koniec przełóż grillowane szaszłyki na talerz i podawaj gorące, w towarzystwie sałatek i zimnych napojów z przezroczystymi kostkami lodu, albo lemoniad takich jak np. lemoniada arbuzowa, lemoniada jabłkowa czy lemoniada z pomarańczy.
Zadbaj o atmosferę na grillu i w ogrodzie
Co jest potrzebne na udane spotkanie przy grillu? Szaszłyki – są, sałatki – także, lemoniady i inne napoje – też, goście – no to chyba najważniejsze, nieproszeni goście, którzy gryzą i brzęczą – oj NIE. Właśnie dlatego warto w domu, w ogrodzie i na zastawionym stole znaleźć trochę miejsca na kominek ceramiczny, kadzidełko czy świecę zapachową na komary, aby odstraszyć innych gości, którzy też chcieliby ucztować, ale nie z nami, tylko na nas. Z pewnością u nas znajdziesz coś odpowiedniego, gdyż wiemy jakich zapachów nie lubią komary, jakie olejki eteryczne na mrówki stosować i się tym z wami dzielimy.
Podsumowanie nadziewania bakłażana i cukinii na szaszłyki
Szaszłyki z bakłażanem i cukinią na grill to doskonały pomysł na letnie grillowanie bez mięsa. Proste w przygotowaniu, zdrowe i pełne smaku, czego chcieć więcej. Spróbuj tego przepisu podczas kolejnego grilla i ciesz się pysznym, warzywnym smakiem szaszłyków!
Jeśli masz ochotę na więcej warzywnych inspiracji, to zapraszamy do odwiedzania naszego bloga, a jeszcze więcej przepisów jest w książkach o zdrowym odżywianiu, które znajdziesz na naszych półkach. Smacznego!