Czy marzysz o orzeźwiającym napoju, który nie tylko ugasi pragnienie, ale także doda Ci energii i witamin? Amerykańskie powiedzenie mówi, że kiedy życie daje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę. Jednak co zrobić gdy życie daje Ci jabłka? Też zrób z nich lemoniadę!
Tak, to jest idealne rozwiązanie gaszące pragnienie, lemoniada jabłkowa! To pyszny napój, który świetnie sprawdzi się podczas letnich upałów.
Składniki na lemoniadę jabłkową
- 4 duże jabłka,
- 1 cytryna,
- garść mięty,
- 2 łyżki miodu, chociaż w zależności od gatunku jabłek możesz zrobić lemoniadę nawet bez dodatku miodu lub cukru,
- 1 litr wody,
- kostki lodu.
Pamiętaj, że jabłka o wiele lepiej się przenosi w ekologicznych torbach bawełnianych niż w siatkach jednorazowych. Co więcej, o wiele gustowniej się z nimi wygląda.
Sposób przygotowania lemoniady jabłkowej
- Jabłka umyj, obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cytrynę wyciśnij, a sok przelej do dzbanka.
- Do dzbanka dodaj miętę oraz miód.
- Jabłka włóż do garnka z wodą.
- Gotuj jabłka przez 40 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
- Gdy jabłka ostygną, wrzuć je do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Jabłkową masę przecedź, przez sitko, jeśli zależy Ci na bardzo klarownej lemoniadzie.
- Do dzbanka wlej zmiksowaną jabłkową masę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Odstaw lemoniadę do lodówki, żeby ją schłodzić.
- Na koniec dodaj lód.
Teraz pozostaje Ci cieszyć się orzeźwiająco jabłkowym smakiem własnej lemoniady.
Naturalnie słodki smak i zapach jabłek z lemoniadą
Lemoniada jabłkowa to nie tylko orzeźwiający napój, ale także zdrowa alternatywa dla słodkich napojów gazowanych. Jabłka dostarczają nam witamin i minerałów, natomiast cytryna dodaje napojowi odświeżającego smaku. Dodatek miodu sprawia, że nasza lemoniada jest słodka, ale bez dodatku sztucznych słodzików. Co więcej, sam zapach jabłek możesz mieć w swoim domu, w naturalny sposób wykorzystując np. olejek zielone jabłuszko w swoim kominku zapachowym w letni wieczór.
W zdrowym człowieku zdrowe jabłko!
Jeśli więc chcesz urozmaicić swoje letnie dni orzeźwiającym i zdrowym napojem, koniecznie wypróbuj nasz przepis na lemoniadę jabłkową. Zaskoczysz swoją rodzinę i przyjaciół oryginalnym smakiem i aromatem tego napoju, który aż tak bardzo nie różni się od kompotu idealnego do obiadu.
Pamiętaj, że możesz dowolnie modyfikować przepis, dodając np. inne owoce czy zioła, a nawet próbując zrobić lemoniadę z obierek jabłek (wykorzystując odfiltrowany kompot). Warto eksperymentować i odkrywać nowe smaki!
Pamiętaj, że zdrowy tryb życia zaczyna się od zdrowych nawyków żywieniowych. Lemoniada jabłkowa idealnie wpisuje się w ten nurt, więc nie czekaj i wypróbuj przepis już dziś! Natomiast więcej przepisów opierających się na owocach znajdziesz na naszym blogu, gdzie natknąć możesz się na przepisy na: lemoniadę z pomarańczy, lemoniadę borówkową, lemoniadę porzeczkową czy lemoniadę mango.
A jeszcze więcej owocowo warzywnej wiedzy kulinarnej czeka na Ciebie w dziale z książkami o zdrowym odżywianiu.