Bakłażan to warzywo, które idealnie pasuje do grillowania. Jego soczysta konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do letnich dań. Co więcej, bakłażan może grać główne skrzypce na strunach grillowego rusztu. Dlatego dziś podpowiemy Ci, jak grillować bakłażana krok po kroku!
Dlaczego warto grillować bakłażana?
Bakłażan jest bogaty w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co czyni go zdrowym dodatkiem do naszej diety. Bakłażan ma, mięsiste wnętrze, które podczas grillowania nabiera kremowej konsystencji, co nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Możecie nam wierzyć na słowo, w końcu mamy ogromny wybór produktów do aromaterapii w tym olejków eterycznych. Chociaż w tym przepisie nie będziemy z nich korzystać, to niektóre z nich mogą pomóc w organizacji grilla (np. istnieją olejki eteryczne na mrówki, które odwiedzają kuchnię, a olejek lawendowy odstrasza komary).
Jak przygotować bakłażana do grillowania?
Warto wykorzystać skórę bakłażana podczas grillowania i nie obierać go, tylko przekroić na pół albo w plastry. Jeśli natomiast zastanawiasz się co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki, to bez obaw. W tym celu bakłażana posól i odstaw na 30 minut. Co więcej, możesz to połączyć z przyprawianiem bakłażana na ruszt. Przyjrzyjmy się więc składnikom.
Składniki do przygotowania bakłażanów z grilla
- Kilka bakłażanów, tyle ile zjesz wraz z towarzyszami,
- oliwa z oliwek lub olej,
- szczypta soli,
- 2-3 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej, wędzonej, ostrej – jak wolisz),
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru,
- inne ulubione przyprawy (np. czosnek, papryka, bazylia), jak użyjesz jakiejś mieszanki typowo do grilla czy nawet do mięs na grilla, które lubisz to nic się nie stanie (my nikomu nie powiemy).
Sposób przygotowania bakłażanów na grillu
- Bakłażana umyj, ususz i przekrój na pół lub w plastry o grubości 2 cm.
- Ponacinaj lekko wnętrze bakłażana.
- W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę, sól, 1 łyżeczkę oregano, 3 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczkę cukru oraz pozostałe wybrane przez Ciebie przyprawy.
- Natrzyj bakłażany otrzymaną marynatą.
- Pozostaw bakłażany by przeszły smakiem przypraw przez 20 minut lub dłużej.
Jak grillować bakłażana?
- Gdy masz już pod ręką dobrze rozgrzany grill, umieść bakłażana stroną bez skóry na ruszcie i grilluj przez 5 minut.
- Następnie odwróć bakłażany na drugą stronę i po kolejnych 10 minutach bakłażany powinny być już dobre.
- Zawsze pamiętaj, by pilnować swoich bakłażanów i w razie czego obracaj je częściej lub przekładaj na mniej rozgrzane obszary grilla.
Jak podawać grillowanego bakłażana?
Grillowany bakłażan doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek (np. sałatki z arbuza i fety) innych dań z grilla czy jako samodzielna przekąska. Możesz również polać go sosem jogurtowym lub ziołowym.
Całości grillowego szaleństwa może dopełnić orzeźwiająca lemoniada, np.: lemoniada z truskawek, lemoniada z rozmarynem, lemoniada z pomarańczy, lemoniada borówkowa, lemoniada porzeczkowa, lemoniada jabłkowa czy lemoniada mango.
Bakłażany proszą się na grilla
Grillowanie bakłażana jest prostym i smacznym sposobem na dodanie warzyw do letniego biesiadowania. Teraz z łatwością przygotujesz pyszne danie, które przypadnie do gustu nie tylko jaroszom i wegetarianom. Przygotuj się do grillowania bakłażana już dziś i pozwól sobie na nowe smaki! Jeśli poszukujesz jeszcze więcej warzywnych inspiracji, nie tylko z bakłażanem, to odwiedzaj regularnie naszego bloga lub skorzystaj ze zdrowych książek, które dla Ciebie zebraliśmy.