Czy marzysz o pięknych, klarownych kostkach lodu, które dodadzą elegancji Twoim ulubionym napojom? Dziś pokażemy Ci, jak łatwo i szybko przygotować przezroczyste kostki lodu w domowym zaciszu. Odrobina teorii i zastosowanie prostych trików sprawi, że Twoje napoje takie jak np. lemoniada porzeczkowa, lemoniada mango, kawa mrożona czy domowe cold brew będą wyglądać jeszcze smaczniej i bardziej stylowo. Gotowa? To zacieramy ręce, bo czas na mrożenie!
Dlaczego przezroczyste kostki lodu?
Przezroczyste kostki lodu prezentują się niezwykle efektownie w szklance i dodają niepowtarzalnego uroku do każdego napoju. Dodatkowo są bardziej estetyczne niż tradycyjne białe kostki, które mogą zmienić wygląd kawy lub lemoniady.
Dlaczego lód w kostkach jest biały?
Mimo wielu powodów matowienia kostek lodu w większości sprowadzają się obecności zanieczyszczeń w wodzie. Przyjrzyjmy się im bliżej podstawowym zanieczyszczeniom wody.
Zanieczyszczenia mechaniczne
Z brudnej wody nie uzyskasz przezroczystych kostek lodu. Użyj wody przefiltrowanej, a naczynia takie jak forma do lodu dokładnie wyczyść i umyj.
Zanieczyszczenia chemiczne
Woda to nie tylko woda, zawiera też w sobie minerały w tym szczawiany i wodorowęglany odpowiedzialne za powstawanie kamienia, tego samego co rodzi pytanie jak usunąć osad z herbaty w termosie. Dodatkowo nawet woda kranowa jest chlorowana i fluorowana (nie aż tak jak na basenie, ale jest) a z samych rur też dostają się dodatkowe związki do wody. Dlatego warto używać wody nie tylko filtrowanej, ale też przegotowanej, by pozbyć się części tych zanieczyszczeń.
Powietrze
Pęcherzyki powietrza zawarte w wodzie nadają jej mglisty i mętny wygląd. Dlatego po przelaniu wody do foremki, zamieszają ją przed mrożeniem, aby pozbyć się części pęcherzyków powietrza. W przeciwnym wypadku część powietrza roztworzy się w wodzie, powodując jej zmętnienie. To wynika m.in. z Prawa Henry’ego, rozpuszczalność gazów w cieczach rośnie wraz ze spadkiem temperatury.
Składniki i niezbędne przybory do uzyskania przezroczystych kostek lodu
Zgodnie z powyższym, do przygotowania przezroczystych kostek lodu potrzebujesz jedynie:
- przefiltrowanej lub przegotowanej wody,
- formy do lodu,
- patyczka albo zwykłej słomki do napojów.
Pamiętaj, aby używać czystej wody i naczyń, aby uniknąć niepożądanych smaków i zapachów.
Proces przygotowania przezroczystych kostek lodu
- Wlej przefiltrowaną wodę do czystego czajnika bez kamienia, najlepiej niskomineralizowaną.
- Zagotuj wodę w czajniku.
- Po 30 minutach ponownie zagotuj wodę.
- Poczekaj, aż woda odstanie i ostygnie do temperatury pokojowej.
- Wlej ostrożnie wodę do formy na lód.
- Wymieszaj wodę w foremkach na przykład słomką do picia lub samym naczyniem.
- Wstaw foremkę do lodu do zamrażarki, aż kostki zamarzną.
Teraz pozostaje Ci cieszyć się swoimi kostkami lodu w zimnych napojach!
Porady kuchenne do idealnych kostek lodu
- Zaplanuj proces tworzenia kostek i daj mu czas. Można przyjąć, że lód w kostkach zamarza około 3-4 godziny. W zależności od użytego sprzętu, ustawień zamrażarki i innych czynników czas potrzebny do zamrożenia będzie się zmieniał, ale odpowiedź na pytanie ile zamarzają kostki lodu i jak ten proces przyspieszyć, to osobna historia.
- Jeśli chcesz uzyskać klarowne kostki lodu, unikaj używania wody z kranu, która może zawierać zanieczyszczenia.
- Spróbuj dodać do wody trochę syropu owocowego, aby nadać kostkom jeszcze więcej kolorowej elegancji. Możesz się też pokusić, by zrobić kostki lodu z owocami.
- Nie przechowuj kostek zbyt długo, zamrożona woda w kostkach może pochłaniać zapachy, co zmieni docelowy smak napojów, w których ich użyjesz.
Już wiesz, jak wyczarować przezroczyste kostki lodu
Podążając za powyższymi wskazówkami, już niedługo będziesz cieszyć się przezroczystymi kostkami lodu w swoich ulubionych szklankach. Pokaż swoim gościom, jak proste triki mogą sprawić, że nawet zwykłe chwile stają się eleganckie. Rozkoszuj się elegancją, której dodadzą do Twojej lemoniady, kawy, herbaty, a nawet zupy (np. chłodnika) klarowne kostki lodu!