Jak zrobić przezroczyste kostki lodu?

Ładuję...

Jak zrobić przezroczyste kostki lodu?

Jak zrobić przezroczyste kostki lodu?

Czy marzysz o pięknych, klarownych kostkach lodu, które dodadzą elegancji Twoim ulubionym napojom? Dziś pokażemy Ci, jak łatwo i szybko przygotować przezroczyste kostki lodu w domowym zaciszu. Odrobina teorii i zastosowanie prostych trików sprawi, że Twoje napoje takie jak np. lemoniada porzeczkowa, lemoniada mango, kawa mrożona czy domowe cold brew będą wyglądać jeszcze smaczniej i bardziej stylowo. Gotowa? To zacieramy ręce, bo czas na mrożenie!

Dlaczego przezroczyste kostki lodu?

Przezroczyste kostki lodu prezentują się niezwykle efektownie w szklance i dodają niepowtarzalnego uroku do każdego napoju. Dodatkowo są bardziej estetyczne niż tradycyjne białe kostki, które mogą zmienić wygląd kawy lub lemoniady.

Dlaczego lód w kostkach jest biały?

Mimo wielu powodów matowienia kostek lodu w większości sprowadzają się obecności zanieczyszczeń w wodzie. Przyjrzyjmy się im bliżej podstawowym zanieczyszczeniom wody.

Zanieczyszczenia mechaniczne

Z brudnej wody nie uzyskasz przezroczystych kostek lodu. Użyj wody przefiltrowanej, a naczynia takie jak forma do lodu dokładnie wyczyść i umyj.

Zanieczyszczenia chemiczne

Woda to nie tylko woda, zawiera też w sobie minerały w tym szczawiany i wodorowęglany odpowiedzialne za powstawanie kamienia, tego samego co rodzi pytanie jak usunąć osad z herbaty w termosie. Dodatkowo nawet woda kranowa jest chlorowana i fluorowana (nie aż tak jak na basenie, ale jest) a z samych rur też dostają się dodatkowe związki do wody. Dlatego warto używać wody nie tylko filtrowanej, ale też przegotowanej, by pozbyć się części tych zanieczyszczeń.

Powietrze

Pęcherzyki powietrza zawarte w wodzie nadają jej mglisty i mętny wygląd. Dlatego po przelaniu wody do foremki, zamieszają ją przed mrożeniem, aby pozbyć się części pęcherzyków powietrza. W przeciwnym wypadku część powietrza roztworzy się w wodzie, powodując jej zmętnienie. To wynika m.in. z Prawa Henry’ego, rozpuszczalność gazów w cieczach rośnie wraz ze spadkiem temperatury.

Składniki i niezbędne przybory do uzyskania przezroczystych kostek lodu

Zgodnie z powyższym, do przygotowania przezroczystych kostek lodu potrzebujesz jedynie:

  • przefiltrowanej lub przegotowanej wody,
  • formy do lodu,
  • patyczka albo zwykłej słomki do napojów.

Pamiętaj, aby używać czystej wody i naczyń, aby uniknąć niepożądanych smaków i zapachów.

Proces przygotowania przezroczystych kostek lodu

  1. Wlej przefiltrowaną wodę do czystego czajnika bez kamienia, najlepiej niskomineralizowaną.
  2. Zagotuj wodę w czajniku.
  3. Po 30 minutach ponownie zagotuj wodę.
  4. Poczekaj, aż woda odstanie i ostygnie do temperatury pokojowej.
  5. Wlej ostrożnie wodę do formy na lód.
  6. Wymieszaj wodę w foremkach na przykład słomką do picia lub samym naczyniem.
  7. Wstaw foremkę do lodu do zamrażarki, aż kostki zamarzną.

Teraz pozostaje Ci cieszyć się swoimi kostkami lodu w zimnych napojach!

Porady kuchenne do idealnych kostek lodu

  • Zaplanuj proces tworzenia kostek i daj mu czas. Można przyjąć, że lód w kostkach zamarza około 3-4 godziny. W zależności od użytego sprzętu, ustawień zamrażarki i innych czynników czas potrzebny do zamrożenia będzie się zmieniał, ale odpowiedź na pytanie ile zamarzają kostki lodu i jak ten proces przyspieszyć, to osobna historia.
  • Jeśli chcesz uzyskać klarowne kostki lodu, unikaj używania wody z kranu, która może zawierać zanieczyszczenia.
  • Spróbuj dodać do wody trochę syropu owocowego, aby nadać kostkom jeszcze więcej kolorowej elegancji. Możesz się też pokusić, by zrobić kostki lodu z owocami.
  • Nie przechowuj kostek zbyt długo, zamrożona woda w kostkach może pochłaniać zapachy, co zmieni docelowy smak napojów, w których ich użyjesz.

Już wiesz, jak wyczarować przezroczyste kostki lodu

Podążając za powyższymi wskazówkami, już niedługo będziesz cieszyć się przezroczystymi kostkami lodu w swoich ulubionych szklankach. Pokaż swoim gościom, jak proste triki mogą sprawić, że nawet zwykłe chwile stają się eleganckie. Rozkoszuj się elegancją, której dodadzą do Twojej lemoniady, kawy, herbaty, a nawet zupy (np. chłodnika) klarowne kostki lodu!

Ile i jakie czekolady po oddaniu krwi warto spożywać?

Ile i jakie czekolady po oddaniu krwi warto spożywać?

Oddawanie krwi jest ważnym aktem, który może pomóc uratować czyjeś życie. Po takiej czynności warto zadbać o swoje zdrowie i szybko zregenerować organizm. Czy w związku z tym powinno się zjeść wszystkie otrzymane za ten czyn czekolady? Dlaczego właściwie dostaje się czekolady? Czy są jakieś alternatywy?

Koktajl z awokado i bananem – przepis na zdrową bombę składników odżywczych

Koktajl z awokado i bananem – przepis na zdrową bombę składników odżywczych

Chcesz zrobić coś zdrowego, ale nie za bardzo lubisz sport? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, koktajl z awokado i bananem! Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze pozwoli Ci poczuć się jak prawdziwa, zdrowa, sportowa łobuziara. Spróbuj go już dziś, ale pamiętaj, że nie zastąpi Ci ćwiczeń, tylko je komplementarnie uzupełni.

Jak zasadzić awokado z pestki?

Jak zasadzić awokado z pestki?

Chcesz się poczuć jak prawdziwa plantatorka? Zasadź awokado z pestki i daj jej szansę na nowe, egzotyczne życie! Oto krótka instrukcja, jak przemienić pestkę w egzotyczne drzewko. Na co czekasz? Załóż ogrodniczki, przygotuj swoje awokado i poczuj się jak prawdziwa Królowa Ogrodu!