Grillowanie to doskonały sposób na przygotowanie zdrowych i warzywa na świeżym powietrzu. Mogą stanowić nie tylko doskonałe urozmaicenie dla tradycyjnych dań mięsnych, ale same w sobie zrealizować wegetariańskiego grilla. Jeśli chcesz dodać do swojego grillowego menu więcej warzyw, mamy dla Ciebie kilka świetnych pomysłów i akcesoriów grillowych, które warto wypróbować.
Papryka z grilla
Papryka to warzywo, które świetnie sprawdza się na grillu. Możesz pokroić ją na plastry, a następnie grillować do momentu, aż będzie miękka i lekko zarumieniona. Papryka nadaje potrawom wyjątkowego smaku i koloru, dlatego warto ją wykorzystać na grillu. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju szaszłyków, a jak użyjesz zarówno papryki żółtej, zielonej jak i czerwonej to także nacieszysz oko. (PS. Potrawy z paprykami w różnych kolorach lepiej prezentują się na zdjęciach).
Bakłażan na grilla
Bakłażan również doskonale się grilluje. Pokrój go na plastry lub wzdłuż, posól i odczekaj kilka minut, a następnie umieść na grillu. Grillowany bakłażan jest delikatny i aromatyczny, stanowiąc doskonałe uzupełnienie dla wspólnego grilla.
Cukinia grillowana
Cukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do grillowania. Pokrój ją, posmaruj oliwą ziołową i grilluj, aż będzie miękka. Grillowana cukinia jest lekka i idealna do sałatek lub jako dodatek do grillowanych potraw jeśli wiesz, jak przygotować cukinię na grilla.
Ziemniaki z grilla
Skoro można upiec ziemniaki na ognisku, to czemu miałoby się nie dać na grillu? Oczywiście, że można. Zazwyczaj używa się do tego lekko ugotowanych przez 10 minut ziemniaków (w mundurkach lub obranych) i po osuszeniu umieszczonych w folii aluminiowej. Następnie po przyprawieniu można je umieścić na grillu. Grunt, by pamiętać, że w takim przypadku powiedzenie „zjedz mięsko, ziemniaczki mogą zostać”, nie ma tutaj zastosowania.
Szparagi na grillu
Szparagi to jedno z najzdrowszych warzyw, które doskonale komponują się z grillem. Oczyść szparagi, umyj, osusz i posmaruj je oliwą, a następnie grilluj, aż będą delikatne i lekko zrumienione. Nawet 5-8 minut może być dla nich wystarczające. Grillowane szparagi są soczyste i pełne smaku, stanowiąc doskonałe uzupełnienie do różnorodnych dań. Nic tylko grillować!
Grillowane pieczarki
Mimo że pieczarka to nie warzywo, to zasługuje na wymienienie jako bezmięsny składnik. Grillowane pieczarki to doskonały dodatek do letniego grillowania. Są soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Po umyciu i odsączeniu pieczarek, wystarczy posmarować je odrobiną oliwy, posypać solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie grillować na rozgrzanym ruszcie przez kilka minut z każdej strony, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Co więcej, sprawdzą się idealnie do szaszłyków.
Więcej warzyw!
Grillowanie warzyw to doskonały sposób na wprowadzenie większej ilości zdrowych składników do swojej diety. Obecność warzyw w diecie jest istotna i jest podstawą do dalszego wdrażania suplementów diety i zdrowego życia.
Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi rodzajami warzyw na grillu i odkrywania nowych smaków. Niech grillowanie stanie się dla Was okazją do degustacji zdrowych i pysznych potraw, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.
Więcej zielonych przepisów
Dobrym dodatkiem do tego artykułu są pozostałe artykuły na naszym blogu dotyczące przygotowania warzyw na grillu (marchewka z grilla, szaszłyki z bakłażanem i cukinią czy bakłażan z grilla) oraz wykorzystania owoców w lemoniadach (lemoniada borówkowa, lemoniada porzeczkowa, lemoniada arbuzowa i inne). Natomiast jeśli tego jeszcze Ci mało, to zajrzyj tu za jakiś czas, po nowe artykuły i sięgnij po jedną z przygotowanych książek o zdrowym odżywianiu. Smacznego!