Cukinia doskonale sprawdza się na grillu. Jest lekka, delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Można ją kroić w plastry lub wzdłuż i grillować. Nadaje się zarówno jako samodzielne danie, jako element szaszłyków, czy podana z mozzarelą, jest wielofunkcyjna. Między innymi warto ją dodać gdzie indziej niż tradycyjnie do leczo. Tak po prostu, prosto na grilla!
Czy warto grillować cukinię?
Cukinia to warzywo bogate w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Grillowanie cukinii pozwala zachować wiele wartości odżywczych tego warzywa, a dodatkowo nadaje mu wyjątkowego smaku. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych potraw mięsnych na grillu lub po prostu dodatek do innych dań mięsnych. I do takiego szczęścia wystarczą podstawowe akcesoria grillowe.
Czym przyprawić cukinię na grilla?
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki bazylii,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki majeranku,
- (Opcjonalnie) szczypta ulubionej mieszanki przypraw np. do dań grillowych,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 sztuki cukinii lub więcej, w końcu musisz mieć co przyprawić.
Jak zrobić cukinię na grilla
- Najpierw umyj dokładnie cukinię.
- Następnie pokrój ją na plastry o grubości około 1 cm, a jeśli masz obawy, że ją spalisz to nawet 2 cm. Tylko pamiętaj: nie obieraj jej ze skórki!
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, szczyptę soli, pieprzu oraz wymienione wcześniej zioła (oregano, bazylia, tymianek etc. według Twojego uznania).
- Ząbek czosnku obierz, zmiażdż, drobno posiekaj, dodaj do miseczki i wymieszaj z resztą przypraw.
- Marynatą nasmaruj pokrojoną cukinię, i odstaw na minimum godzinę, a jeśli masz możliwość, to najlepiej na całą noc.
- Na rozgrzanym grillu umieść pokrojoną i nasmarowaną cukinię.
- Grilluj z obu stron przez około 3-5 minut, aż cukinia zmięknie i będzie lekko zrumieniona wręcz złocista.
Gotową cukinię podawaj na talerzu, posypaną świeżymi ziołami lub dodatkowym sosem na bazie jogurtu czy czosnku. Do kompletu możesz popijać ją np. orzeźwiającą lemoniadą porzeczkową.
Udany odpoczynek przy grillu
Oprócz przygotowania samej cukinii, i innych potraw, dobrze jest zapewnić odpowiednią atmosferę podczas wspólnego biesiadowania. O wiele milej i bezpieczniej się spędza grilla, bez komarów, mrówek, kleszczy oraz przy nastrojowym zapachu świec. Takie akcesoria znajdziesz w Mercado, a jeśli zastanawiasz się, którą świecę zapachową lub olejek eteryczny do dyfuzora, albo kominka na olejki wybrać w konkretnym celu to przygotowaliśmy dla Ciebie garść przewodników:
- Czy olejek herbaciany odstrasza kleszcze?
- Czy olejek lawendowy odstrasza kleszcze?
- Czy olejek lawendowy odstrasza komary?
- Jakich zapachów nie lubią komary?
- Czy kadzidełka odstraszają komary?
- Jakie świece na komary?
- Jakie olejki eteryczne na mrówki stosować w domu?
Masz pełny wachlarz możliwości, by grill przebiegał zgodnie z planem.
Nie zapomnij o sobie
Skoro przyjemną kąpiel w marynacie z ziołami sprawiłaś cukinii, to aromatyczną kąpiel też zapewnij sobie po całym przyjęciu. Nie musisz się solić – solą do kąpieli, możesz po prostu wykorzystać kule do kąpieli.
Jak to jest grillować cukinię? Dobrze?
Grillowanie cukinii to szybki i prosty sposób na przygotowanie smacznej przekąski na letnie wieczory. To jest fakt. Spróbuj tego przepisu i ciesz się zdrowym i pysznym posiłkiem z grilla! Pamiętaj, że zawsze w alternatywie masz inne potrawy grillowe takie jak bakłażan z grilla, sałatka z arbuza i fety czy szaszłyki z bakłażanem i cukinią, a przepisy na nie, znajdziesz na naszym blogu. A co najbardziej warto cenić w cukinii z grilla? Ludzi! Ludzi, z którymi będzie się razem ucztowało przy niej.