Nie tylko latem wiele z nas pragnie orzeźwienia, a co może być lepszego niż chłodnik? Żeby unikać pustych kalorii i pozornie orzeźwiających przesłodzonych napojów lub energetyków, warto zapewnić sobie świeżość umysłu przez zdrową dietę. Pożywna zupa z pewnością jest dobrym wyborem, chłodnik z awokado też. Zwłaszcza że nie musimy się ograniczać do jedzenia chłodnych zup tylko latem, chociaż wtedy jeszcze lepiej smakują.
Zobacz także:
- Co pić zamiast energetyka?
- Przepis na chłodnik z buraków i ogórków
- Przepis na chłodnik z ogórków do picia
Dlaczego warto postawić na chłodnik?
Chłodniki są lekkie, orzeźwiające, pełne witamin i bardzo trudno się nimi przejeść. Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu, to dodatkowo skarbnica zdrowia. Zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy oraz minerały, a dodatkowo jest po prostu smaczne.
Z czego składa się chłodnik z awokado?
Najprostszy chłodnik z awokado najlepiej zrobić z ogórkiem. Nasza wersja chłodnika z awokado też go zawiera, jest prosta i szybka do przygotowania.
Składniki do przygotowania chłodnika z awokado
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 ogórki,
- 1 ząbek czosnku,
- Sok z 1 limonki,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- Sól i pieprz do smaku,
- Świeże zioła (np. koperek, mięta) do dekoracji.
Sposób przygotowania chłodnika z awokado i ogórków
- Obierz awokado i ogórki.
- Awokado pokrój na kawałki.
- Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj do blendera pokrojone awokado, ogórki, czosnek, sok z limonki oraz bulion warzywny.
- Miksuj chłodnik, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- (OPCJONALNIE) Do zmiksowanej masy dodaj jogurt naturalny i ponownie krótko zmiksuj.
- Na koniec dopraw chłodnik solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem możesz wstawić chłodnik do lodówki na 30 minut.
I gorąco wyczekiwany chłodnik jest gotowy.
Jak podawać chłodnik z awokado?
Chłodnik z awokado można udekorowany świeżymi ziołami. Świetnie smakuje z grzankami lub pieczywem. Możesz też dodać kilka plasterków ogórka dla ozdoby (i zjedzenia). Listki mięty, odrobina jogurtu, czy pistacje też będą dobrym uzupełnieniem dla zupy z awokado.
Natomiast latem taki chłodnik można serwować z kostkami lodu.
Zobacz także: Jak zrobić przezroczyste kostki lodu?
Wartości odżywcze chłodnika z awokado
Awokado to źródło cennych tłuszczów, które są korzystne dla zdrowia serca. Zawiera również błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego. Natomiast jogurt, który można śmiało do chłodnika dodać, dostarcza probiotyków, które wpływają pozytywnie na florę bakteryjną. Ile dokładniej można oszacować na podstawie zestawienia wartości odżywczych awokado wg USDA, którego fragment możesz zobaczyć poniżej:
Awokado to:
160 (kcal) w 100 g
Tłuszcze: 14,7 g
Błonnik: 6,7 g
Awokado w 100 g zawiera także:
Cholesterol: 0 mg
Sód: 7 mg
Potas: 485 mg
Węglowodany: 9 g
Białko: 2 g
Co z tego wynika? Warto jeść awokado, więc zobacz także inne wpisy o awokado:
Podsumowanie na chłodno
Chłodnik z awokado to nie tylko doskonały sposób na orzeźwienie latem. Jest prosty w przygotowaniu, zdrowy i smaczny. Taką zupę podawaną na zimno, gorąco polecamy!