Lato jest to czas, kiedy mamy ochotę na lekką i zdrową kuchnię. Zwłaszcza jak zrobi się gorąco. Chłodnik z buraków i ogórków to wybór, który nie tylko orzeźwia, ale też dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Zobaczmy więc, jak można się zdrowo schłodzić latem!
Dlaczego warto jeść chłodnik i sok z buraków?
W letnie i gorące dni idealnie wpisują się chłodniki. Dlaczego warto go włączyć do diety? W końcu nie od dziś znane są prozdrowotne właściwości soku z buraków zawierającego witaminy A, C czy te z grupy B. Dlatego też często wchodzą w skład suplementów diety, w tym suplementów diety w płynie. Buraki wspierają układ krążenia i są doskonałym źródłem antyoksydantów, natomiast ogórki zawierają dużo wody oraz błonnika, co sprzyja nawodnieniu i właściwemu trawieniu. Dodatkowo chłodnik jest niskokaloryczny, więc można go jeść albo pić … śmiało.
Składniki na chłodnik z buraków i ogórków
- 3-4 średnie buraki,
- 2 ogórki,
- 1 litr maślanki lub jogurtu naturalnego,
- Świeży koperek (nie tylko do dekoracji),
- Sól i pieprz do smaku,
- (Opcjonalnie) 1 cebula,
- (Opcjonalnie) łyżka soku z cytryny,
- (Opcjonalnie) łyżka sosu tzatziki dla podkręcenia smaku,
- (Opcjonalnie) jajko ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania chłodnika z buraków i ogórków
- Ugotuj buraki do miękkości.
- Po ich ugotowaniu obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce. Uważaj! To one nadadzą Twojemu chłodnikowi piękny kolor, ale mogą też to zrobić Twojej bluzce. Wtedy pomocne będą płyny do prania ZIELKO.
- Umyj ogórki i zetrzyj je na tarce.
- Nie obieraj skórki, bo to właśnie w niej kryje się wiele wartości odżywczych. Zobacz także: Czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa? Jeśli jesteś ciekawa, co dokładniej może się w nich skrywać.
- Przełóż starte ogórki na sitko nad miską i posól. Pozostaw na kilka minut.
- W dużej misce zmieszaj starte buraki i ogórki.
- Dodaj maślankę lub jogurt, a następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Na koniec dodaj posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
- Teraz możesz dodać też sok z cytryny dla orzeźwiającego efektu.
- Chłodnik odstaw do lodówki. Najlepiej na co najmniej pół godziny, aby smaki miały czas się przegryźć, a chłodnik odpowiednio schłodzić.
- Podawaj chłodnik z buraków i ogórków w miseczkach lub talerzach, dekorując świeżym koperkiem.
- Możesz na koniec dodać jeszcze przekrojone na pół jajko ugotowane na twardo do chłodnika.
Pytania o chłodnik z buraków i ogórków
Jak długo można przechowywać chłodnik?
Chłodnik najlepiej smakuje świeży, ale można go przechowywać w lodówce do 2 dni. Natomiast suplement diety w płynie DuoLife My Blood, którego jednym z głównych składników jest sok z bulw buraków ćwikłowych, może być przechowywany po otwarciu w lodówce przez 30 dni. Podobnie jak inne suplementy do picia od DuoLife dostępne w Mercado.
Czy mogę dodać inne warzywa do chłodnika?
Oczywiście! Chłodnik jest bardzo uniwersalny, więc uzupełniaj go o ulubione warzywa według własnych upodobań. Możesz dodać do niego paprykę, rzodkiewkę, szczaw czy jogurt grecki. Poszukuj i znajdź swoją ulubioną wersję chłodnej i zdrowej porcji witamin.
Czy chłodnik nadaje się dla dzieci?
Tak, to zdrowa i łatwa potrawa, którą dzieci mogą jeść. Pamiętać tylko należy, że buraki barwią więc młodsze dzieci, które jeszcze uczą się jeść, zostawią po sobie ślady z buraczków.
Podsumowanie
Chłodnik z buraków i ogórków to idealne danie na lato. Jest zdrowe, orzeźwiające i łatwe do przygotowania. Zachęcamy Cię do wypróbowania tego sposobu na orzeźwienie, nawodnienie i dostarczenie witamin. Smacznego!