Majówka to czas relaksu, spędzania czasu na świeżym powietrzu i oczywiście… grillowania! W końcu nic nie smakuje lepiej niż soczysta kiełbaska, warzywa na ruszcie czy pyszny burger w towarzystwie najbliższych. Jednak po kilku dniach grillowania czasem czujemy się ciężko, ociężale, a nasz organizm domaga się odpoczynku.
Na szczęście można cieszyć się smakami grillowych potraw, nie rezygnując z dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie. W Mercado podpowiadamy, jak można przygotować i spożywać potrawy z grilla tak, by uniknąć nieprzyjemnych skutków po majówkowym szaleństwie na ruszcie.
Dlaczego po grillowaniu czujemy się źle?
Jedzenie samo w sobie nie jest złe. Największe znaczenie ma jednak to, co jemy i w jakiej ilości, czyli jaka jest jakość jedzenia, które towarzyszy nam na grillu. Zobaczmy, co w ramach grillowej zabawy czeka nasz żołądek, układ trawienny i cały organizm.
Co się dzieje w naszym organizmie?
Podczas grillowania często sięgamy po tłuste, wysokoprzetworzone produkty: kiełbaski, steki, burgery czy tłuste sosy (nawet dość lekka potrawa może stać się bardzo kaloryczna w akompaniamencie dużej ilości sosu). To wszystko sprawia, że nasz organizm musi zmierzyć się z dużą dawką tłuszczów i kalorii. Dodatkowo, podczas pieczenia na wysokiej temperaturze powstają związki, które mogą być niekorzystne dla zdrowia, w tym heterocykliczne związki aromatyczne czy też akrylamid, który nie cieszy się dobrą sławą, co potwierdza Inspektorat Sanitarny.
Tłuszcze i ciężkostrawne jedzenie
Tłuste potrawy opóźniają trawienie, mogą powodować wzdęcia, uczucie ciężkości i zgagę. To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie po grillowaniu. Cytując za wypowiedzią dietetyk klinicznej Pani Sandry Ataniel dla PZU:
Posiłki bogate w tłuszcze i białka opóźniają opróżnianie żołądka, podczas gdy dania bogate w węglowodany szybciej przechodzą do kolejnego odcinka przewodu pokarmowego. Średni czas przejścia treści żołądkowej wynosi około 2-3 godziny, jednak obfity i bardzo tłusty posiłek może zalegać w żołądku nawet do 16 godzin.
Ponieważ jest to porada na łamach podmiotu, któremu na rękę jest byśmy byli jak najdłużej zdrowi, warto mieć to na uwadze, także na grillu.
Nadmiar mięsa i brak warzyw
Często podczas grillowania dominuje mięso, a warzywa pojawiają się na ruszcie rzadziej. Taka dieta jest uboga w błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jak zadbać o zdrowy grill? Praktyczne wskazówki nie tylko dla kobiet
Wiedząc już, co czeka nasz organizm podczas grillowego szaleństwa, zobaczmy jak i dlaczego możemy do niego włączyć chudsze mięso, warzywa, zdrowe metody grillowania, lżejsze sosy i więcej wody.
Wybieraj chudsze mięso i ryby
Zamiast tłustych kiełbas i karkówki, postaw na chudsze mięsa, takie jak kurczak bez skóry, indyk czy chuda wołowina. Dobrą alternatywą są także ryby, na przykład łosoś czy dorsz, które są bogate w zdrowe tłuszcze omega-3.
Ma to znaczenie nie tylko ze względu na kaloryczność, czy zawartość tłuszczu. Wspominaliśmy już o powstawaniu podczas grillowania niezdrowych heterocyklicznych związków aromatycznych (w tym amin). Tajemnicą poliszynela jest to, że znacznie więcej tych szkodliwych związków powstaje podczas smażenia i grillowania mięsa czerwonego niż drobiowego oraz ryb, o czym można przeczytać także na łamach portalu dietetyk.tv wspartego bibliografią.
Przygotuj warzywa na ruszt
Warzywa to podstawa zdrowego grillowania! Papryka, cukinia, bakłażan, cebula czy szparagi świetnie smakują z rusztu i są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Używaj ich jako dodatek do mięsa lub jako główną potrawę. Wiele przepisów jak je przyrządzić, znajdziesz na blogu Mercado:
- Sałatka z arbuzem, fetą i słonecznikiem – przepis na smaczny dodatek do grilla
- Jak grillować bakłażana - przepis krok po kroku
- Szaszłyki z bakłażanem i cukinią na grilla - pyszny przepis na letnie grillowanie
- Jak przygotować cukinię na grilla?
- Sałatka z cukinii do grilla - prosty przepis
- Marchewka z grilla jak przygotować ją, by zachwycić smakiem?
- Pomysły na warzywa na grilla
Natomiast jeszcze więcej inspiracji skrywają książki o zdrowym odżywianiu dostępne na naszych półkach.
Stosuj zdrowsze metody grillowania
Unikaj przypalania potraw i stosuj techniki, które minimalizują powstawanie szkodliwych związków. Przykładowo: używaj folii aluminiowej, zamykaj mięso w specjalnych naczyniach lub odwracaj je regularnie, by się nie przypaliło.
Zrezygnuj z tłustych sosów i majonezów
Zamiast ciężkich sosów, wybierz jogurt naturalny z ziołami, musztardę lub odrobinę oliwy z dodatkiem czosnku i pietruszki. To doda smaku, a jednocześnie będzie zdrowsze. Natomiast używając gotowych, kupionych sosów, zwracaj uwagę na ich skład, także zawartość cukru. Uważna lektura tych etykiet (nie tylko na blogu czytamyetykiety.pl) może Cię bardzo zaskoczyć.
Pij dużo wody i unikaj napojów gazowanych
Podczas grillowania i po nim ważne jest, by pić wodę, herbatę ziołową lub wodę z cytryną. Unikaj słodzonych napojów gazowanych, które mogą nasilać uczucie ciężkości i wzdęcia. Pij wodę, zwłaszcza że w ciepłe i upalne dni potrzebujesz jej więcej niż zwykle.
Co jeszcze warto pamiętać, by czuć się dobrze po majówkowym grillowaniu?
Przy grillu zachowaj umiar, równowagę i ruch. Zresztą nie tylko przy grillu.
Postaw na umiar
Nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych smaków, ale staraj się jeść w umiarkowanych ilościach. To klucz do zachowania dobrej formy i samopoczucia.
Wprowadź ruch
Po grillowaniu warto zrobić lekki spacer. To pomoże wspomóc trawienie i poprawić nastrój. Więcej wspominaliśmy o tym we wpisie: jak złagodzić skutki grillowego przejedzenia.
Dbaj o równowagę w diecie
Po intensywnym weekendzie zadbaj o to, by w kolejnych dniach jeść lekkie, pełnowartościowe posiłki bogate w warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Obecność różnorodnych potraw w diecie jest istotna i jest podstawą do dalszego wdrażania suplementów diety i zdrowego życia.
Podsumujmy jak zorganizować zdrowego grilla na co dzień i od święta
Grillowanie to świetna okazja, by spędzić czas z bliskimi i cieszyć się smakiem pysznych potraw. Jednak, by nie czuć się źle po majówkowym szaleństwie na ruszcie, warto wybierać zdrowsze składniki, stosować odpowiednie metody przygotowania i dbać o równowagę w diecie.
Pamiętaj, że zdrowe nawyki można wprowadzić krok po kroku, a małe zmiany mogą przynieść duże korzyści, w ten sposób można zdrowo żyć każdego dnia.