Cześć! Dziś podzielimy się z Wami przepisem na uroczą wersję sernika, czyli serniczek lawendowy. Jest to doskonały deser dla wszystkich miłośniczek słodkości z nutą delikatnej lawendy, która nadaje mu wyjątkowego aromatu. Prostsze od przygotowania tego sernika jest tylko dodanie olejku lawendowego do kominka lub dyfuzora :) a efekt końcowy z pewnością zachwyci. To w końcu lawenda, ona tak ma.
Składniki na sernik lawendowy
- 250 g herbatników, potrzebnych do wykonania spodu, ale równie dobrze możesz użyć rozdrobnionych ciasteczek owsianych,
- 100 g masła, czyli około pół kostki,
- 750 g twarogu sernikowego,
- 3-4 jajka,
- 200 g cukru pudru, czyli mniej więcej szklanka,
- szklanka śmietany,
- 4 łyżki suszonej lawendy spożywczej,
- OPCJONALNIE: fioletowy barwnik spożywczy,
- OPCJONALNIE: białe czekolady, czekolady mleczne do dekoracji lub na polewę,
- OPCJONALNIE: borówki do ozdoby,
- OPCJONALNIE: inne kwiaty jadalne do ozdobienia.
Sposób przygotowania sernika lawendowego
- Zacznij od przygotowania spodu.
- Herbatniki rozkrusz na drobne kawałki lub zmiel je w blenderze. Jeśli chcesz poćwiczyć, wsadzając herbatniki do worka i krusząc je ręcznie lub przy pomocy wałka. Mikroaktywności to też ruch.
- Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Roztop pół kostki masła w garnku na lekkim ogniu.
- Systematycznie dodawaj do garnka pokruszone herbatniki non-stop mieszając.
- Tak przygotowaną masę z herbatników rozsmaruj równomiernie w tortownicy.
- Odstaw spód by ostygł, najpierw w pomieszczeniu, a potem w lodówce.
- Nastaw piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 180°C.
- Dodaj do dużej miski 750 g twarogu, wbij jajka, wsyp szklankę cukru pudru oraz dodaj śmietany.
- Zmieszaj zawartość miski na gładką masę z pomocą miksera.
- Opcjonalnie dodaj do masy fioletowy barwnik spożywczy jeśli chcesz, aby serniczek był bardzo fioletowy. Jeśli wolisz biały, z lawendowymi akcentami, to barwnik jest zbędny.
- Dodaj do masy 3-4 łyżki suszonych kwiatów lawendy i wymieszaj całość ręcznie.
- Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez godzinę, półtorej.
- Ostudź sernik, a następnie włóż go do lodówki.
- Po całej nocy pobytu w lodówce (albo przynajmniej 3 godzinach) wyjmij.
W ten sposób serniczek jest gotowy. Teraz puść wodze fantazji, bo fantazja jest od tego, by zdobić sernik, zdobić sernik na całego: kwiatami lawendy, borówkami, polewą czekoladową, innymi jadalnymi kwiatami czy nawet plasterkami cytryny przekrojonymi na pół.
Lawendowa kąpiel w oczekiwaniu na sernik
W oczekiwaniu aż serniczek dojdzie do siebie w lodówce albo zanim goście przyjdą, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wciąż otaczać się lawendą. Czy to jej aromatem z dyfuzora zapachowego, czy lawendowym zapachem z kul do kąpieli.
Lawendowy relaks przy serniczku i herbatce
Mamy nadzieję, że ten przepis na sernik lawendowy przypadnie Wam do gustu i będziecie miały okazję wypróbować go w domowym zaciszu. Taki relaks i chwile rozkoszy to najlepiej spędzić w towarzystwie aromatycznej herbaty. Szczególnie polecamy do tego herbatki funkcjonalne, które dopełnią to czego w danej chwili Ci potrzeba.
Oczywiście wiemy, że są gusta i guściki, więc kawusie pasujące do sernika też znajdziesz w Mercado. Zarówno kawy ziarniste, kawy mielone, kawy ekologiczne jak i aromatyzowane.
Życzymy smacznego i udanych wypieków, nie tylko na twarzy podczas myślenia o serniczkach!