Zapach lawendy nie tylko działa w ramach aromaterapii. Jej zapach pobudza także apetyt, że aż chce się ją zjeść. Dlatego dziś przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces przygotowania pysznych ciasteczek lawendowych. Ten przepis jest idealny dla wszystkich kobiet, które kochają delikatny zapach smak lawendy i lubią eksperymentować w kuchni. Gotowe ciasteczka będą nie tylko wyglądać pięknie, ale także rozpływać się w ustach, pozostawiając aromatyczny posmak lawendy. Gotowe? Zaczynamy!
Czy kwiaty lawendy są jadalne?
Na papierze, teoretycznie, każda lawenda jest jadalna. Przynajmniej jej kwiaty. Jednak ze względu na wpływy środowiskowe, najbezpieczniej jest stosować do jedzenia lawendę oznaczoną jako spożywczą. Najczęściej do niej wykorzystuje się w tym celu lawendę wąskolistną (Lavandula angustifolia). Można ją kupić w wielu sklepach zielarskich, a także w aptekach.
Składniki na ciasteczka lawendowe
- 200 g masła (czyli cała standardowa kostka, ale sprawdź na opakowaniu),
- 100 g cukru pudru (albo trochę ponad pół szklanki, zależnie od jakości i rozdrobnienia),
- 2 łyżki cukru (ale bez niego też wyjdą Ci ciasteczka),
- 2 jajka,
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy,
- 1-2 łyżeczki startej skórki z cytryny (tylko cytryny z pewniejszego źródła, cytrusy mocniej pryskane są oznaczane w sklepach i z takich nie należy ścierać skórki),
- 350 g mąki (czyli 1,5 do 2 szklanek mąki).
Sposób przygotowania ciasteczek lawendowych
- Do dużej miski wsyp cukier puder, 2 łyżki cukru oraz kwiaty lawendy i wymieszaj.
- Jajka rozbij i oddziel żółtka od białka (będziesz potrzebować żółtka).
- Zetrzyj 1-2 łyżeczki skórki cytryny.
- Do miski dodaj masło oraz startą skórkę cytryny i zmiksuj jej zawartość na puszystą masę.
- Dodaj 2 żółtka jajek i zmiksuj masę.
- Dosyp do miski mąkę i odstaw mikser.
- Teraz czas na siłownię z Mercado, ugnieć ciasto ręcznie. (Jeśli masz problemy z nadgarstkiem lub takie zalecenie lekarza to posłuż się malakserem).
- Gdy ciasto będzie już ugniecione i jednolite, przykryj je folią spożywczą i daj mu odpocząć w lodówce (sobie też, w końcu włożyłaś w to pracę) przez … minimum godzinę.
- W tym czasie posprzątaj kuchnię, przygotuj blat lub stolnicę i obsyp mąką.
- Zimne i wypoczęte ciasto rozwałkuj i powykrawaj z niego ciasteczka.
- Możesz dodatkowo ciastka obtoczyć cukrem pudrem.
- Wstaw piekarnik na ok. 180°C.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, kwadrans (15 minut) pieczenia powinien ciasteczkom wystarczyć.
- Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi ciasteczkami lawendowymi, które z pewnością zasmakują każdej kobiecie, mężczyźnie, człowiekowi, a nawet ciasteczkowym potworom (które będą Ci je wyjadać, jak nie będziesz patrzeć)!
Czy dam radę zjeść wszystkie ciastka lawendowe naraz?
Spokojnie, nie trzeba od razu zjadać wszystkich ciasteczek (te cookies ze strony się nie liczą kalorycznie jakby co). Możesz być spokojna, gdyż w pojemnikach spożywczych w temperaturze pokojowej będą dobre i smaczne jeszcze przez kilka dni.
Tyle lawendy w całym mieście ...
Dzięki temu przepisowi na ciasteczka lawendowe będziesz mogła zachwycić swoich bliskich nie tylko smakiem, ale także estetycznym wyglądem tych delikatnych wypieków. Bądź kreatywna nie tylko w kuchni i pozwól sobie na chwilę relaksu przy aromatycznej lawendzie!