Co zrobić, żeby awokado nie ciemniało?

Ładuję...

Co zrobić, żeby awokado nie ciemniało?

Co zrobić, żeby awokado nie ciemniało?

Awokado to prawdziwy skarb w kuchni! Nie tylko jest pyszne, ale również niesamowicie zdrowe. Jednak wiele z nas spotkało się z problemem, kiedy na ulubionym awokado pojawiają się ciemne plamy. Dlaczego tak się dzieje? I co można zrobić, aby temu zapobiec? W tym artykule podzielimy się z Tobą skutecznymi sposobami, które pozwolą cieszyć się świeżym awokado znacznie dłużej.

  1. Projekt relaks, czyli jak zapanować nad życiowym chaosem

    Projekt relaks, czyli jak zapanować nad życiowym chaosem

    Cena promocyjna 16,00  zł Regular Price 59,90  zł
  2. Kuchnia wegańska

    Kuchnia wegańska

    Cena promocyjna 19,90  zł Regular Price 29,95  zł
  3. Dieta wegańska na cztery pory roku

    Dieta wegańska na cztery pory roku

    Cena promocyjna 15,00  zł Regular Price 44,99  zł

4 produkt(ów)

Co powoduje ciemnienie awokado?

Ciemnienie awokado jest naturalnym procesem utleniania. Gdy miąższ owocu ma kontakt z powietrzem, zaczyna reagować z tlenem, co prowadzi do zmiany koloru. Tak samo dzieje się z jabłkami, gruszkami, czy bananami. Ciemne plamy to nie tylko estetyczny problem, mogą również wpływać na smak i świeżość owocu. Warto więc wiedzieć, co przyspiesza ten proces, zwłaszcza że przecięte awokado może ściemnieć w kilka minut.

Ciepło, światło oraz wilgoć to czynniki, które mogą sprawić, że nasze awokado szybciej straci swój piękny zielony kolor.

Zobacz także na blogu Mercado więcej tematów o awokado:

Jak przechowywać awokado, by dłużej zachowało świeżość?

Wybór dojrzałych owoców w trakcie zakupów jest kluczowy. Upewnij się, że kupujesz awokado, które jest wystarczająco dojrzałe, ale jeszcze nieprzejrzałe (dojrzałe jest zielone i sprężyste).

  • Dojrzałe awokado możesz przechowywać w lodówce, jeśli nie planujesz go zjeść od razu. Będzie wciąż dobre przez kilka dni.
  • Natomiast jeśli jest jeszcze twarde, najlepiej zostawić je w temperaturze pokojowej, aż dojdzie do pożądanej miękkości.
  • Awokado można też zamrozić. Rób to bez pestki! Przekrój na pół, wyjmij pestkę i każdą połówkę zamroź osobno.

Metody zapobiegania ciemnieniu awokado

Na szczęście istnieje kilka prostych metod, które pozwolą Ci cieszyć się świeżym awokado przez dłuższy czas!

Sok z cytryny lub limonki

Kwas cytrynowy działa jak naturalny konserwant. Wystarczy skropić miąższ przekrojonego awokado sokiem z cytryny lub limonki, aby spowolnić proces utleniania. Zwróć uwagę, że tak samo się postępuje na co dzień, chociażby z jabłkiem. Warto dobrze rozprowadzić sok po całej powierzchni owocu.

Awokado w wodzie

Umieść połowę awokado, którą chcesz zachować na później w szklance wody i wstaw do lodówki. Na jakiej zasadzie to działa? Ograniczasz kontakt z powietrzem. Niestety takie rozwiązanie niesie za sobą ryzyko przedostania się bakterii, więc nie polecamy. Lepszym i praktyczniejszym rozwiązaniem wciąż jest sok z cytryny.

Oliwa z oliwek

Innym sposobem jest użycie oliwy z oliwek. Oprócz tego, że nadaje wyjątkowy smak, tworzy również barierę ochronną przed tlenem. Wystarczy posmarować miąższ oliwą i przechować w lodówce. Jednak sok z cytryny zdaje się skuteczniejszy.

Czy wiesz, że wiele kosmetyków zawiera w swoim składzie olej z awokado? Także takie dostępne w Mercado!

  1. Krem kolagenowy na dzień DUOLIFE Collagen Day Cream 50ml

    Krem kolagenowy na dzień DUOLIFE Collagen Day Cream 50ml

    Cena promocyjna 179,00  zł Regular Price 213,30  zł
  2. Krem kolagenowy na noc DUOLIFE Collagen Night Cream 50ml

    Krem kolagenowy na noc DUOLIFE Collagen Night Cream 50ml

    Cena promocyjna 179,00  zł Regular Price 213,30  zł
  3. Szampon z keratyną do włosów DUOLIFE Keratin Hair Complex Shampoo 200ml

    Szampon z keratyną do włosów DUOLIFE Keratin Hair Complex Shampoo 200ml

    Cena promocyjna 83,00  zł Regular Price 102,90  zł
  4. Masło kolagenowe DuoLife Collagen Body Butter 200 ml

    Masło kolagenowe DuoLife Collagen Body Butter 200 ml

    Cena promocyjna 99,90  zł Regular Price 127,10  zł

Przechowywanie awokado z cebulą

To może brzmieć dziwnie, ale cebula może pomóc! Umieść awokado w pojemniku z pokrojoną cebulą, a zawierające siarkę fitoncydy wydobywające się z cebuli spowolnią ciemnienie. To sposób, który warto spróbować jeśli planuje się przetworzyć awokado na sałatkę lub guacamole. Chociaż bezpośrednie zastosowanie cytryny wciąż wydaje się praktyczniejsze.

Folia spożywcza

Owiń połówki awokado w folię spożywczą, aby zminimalizować kontakt z powietrzem. Upewnij się, że folia jest dobrze przylegająca do miąższu, aby zminimalizować utlenianie. Zadziała to jeszcze lepiej jeśli awokado będzie skropione cytryną, a najlepiej zjeść całe od razu (np. dzieląc się nim z kimś).

  1. Zestaw do sushi

    Zestaw do sushi

    Cena promocyjna 59,90  zł Regular Price 79,90  zł
  2. Ekologiczne bambusowe słomki 10 szt. Wyprzedaż

    Ekologiczne bambusowe słomki 10 szt.

    Cena promocyjna 19,90  zł Regular Price 24,90  zł

4 produkt(ów)

Co zrobić z ciemniejącym awokado?

Czasami mimo naszych najlepszych starań, awokado może ciemnieć. Czy to znaczy, że musisz je wyrzucić? Niekoniecznie!

Jeśli awokado jest tylko przejrzałe, to ciemniejący miąższ nie jest szkodliwy i prawdopodobnie wciąż można go zjeść.

Zgodnie z radami technologzywnosciradzi.pl awokado, które ma kwaśny smak albo zapach jest zepsute i nie należy go jeść.

Natomiast dojrzałe awokado jest przyjemne i lekko słodkie w smaku, nawet jeśli zdążyło lekko ściemnieć.

Możesz wykorzystać je do przygotowania pysznych potraw, takich jak guacamole, sałatki czy smoothies. Wystarczy usunąć ciemne fragmenty i cieszyć się smakiem.

Podsumowanie ciemniejącego awokado, czyli być adwokatem awokado

Awokado to wyjątkowy owoc, który warto mieć w swojej kuchni. Dzięki prostym trikom możesz cieszyć się jego świeżością znacznie dłużej. Pamiętaj o zastosowaniu soku z cytryny lub folii spożywczej, aby zapobiegać ciemnieniu. Nie bój się eksperymentować i odkrywać nowe przepisy z wykorzystaniem awokado. Smacznego!

Lemoniada kokosowa - przepis, który odświeży Twój dzień!

Lemoniada kokosowa - przepis, który odświeży Twój dzień!

Jest takie Afrykańskie przysłowie "Ten, komu na głowie rozbito kokos, nie je go". Dlatego doradzamy, że jeśli chcesz poczuć się jak na tropikalnej wyspie to sprawdź przepis na kokosową lemoniadę. Dzięki niej zapomnisz o upałach i zatopisz się w smakowej tropikalnej przygodzie.<

Lemoniada bazyliowa - odświeżający przepis na orzeźwienie latem

Lemoniada bazyliowa - odświeżający przepis na orzeźwienie latem

Chcesz poczuć się jak w ogrodzie pełnym aromatycznych ziół? Gotowa na orzeźwiającą petardę lata? Spokojnie, nie wybuchnie. Przedstawiamy przepis na lemoniadę bazyliową, idealne połączenie cytrusowej świeżości i aromatycznej bazylii. Zapraszamy!

Gruzińska lemoniada estragonowa, czyli przepis na zieloną zdrową lemoniadę

Gruzińska lemoniada estragonowa, czyli przepis na zieloną zdrową lemoniadę

Zielona lemoniada? Tak, ale nie zwykła! Zielona jak trawa, orzeźwiająca jak górski powiew! Zrób sobie zieloną, gruzińską przyjemność! Lemoniada estragonowa – bo czasem warto spróbować czegoś zupełnie innego!