Czy masz ochotę na chłodną, orzeźwiającą kawę w upalne dni, ale unikasz mleka lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego? Dobrze trafiłaś! Podpowiem Ci, jak zrobić pyszne kawy mrożone bez mleka, za to prosto, szybko i smacznie.
Dlaczego bez mleka? Co to biedne mleko Ci zrobiło?
Kawa mrożona bez mleka to świetna opcja dla osób, które nie tolerują laktozy, są na diecie wegańskiej albo po prostu chcą ograniczyć spożycie nabiału. Dodatkowo, taki napój można łatwiej wzbogacić o różne dodatki, które nie zawsze pasują do mleka. Od syropów po przyprawy, dzięki czemu za każdym razem możesz mieć inny, wyjątkowy smak.
Ze sprzętu, wystarczy Ci blender, szklanka i kilka składników. No i nie musisz sprawdzać, czy otwarte mleko w lodówce już się zepsuło, czy jeszcze nie.
Co potrzebujesz do przygotowania kawy mrożonej bez mleka?
- Oczywiście, kawa mielona lub kawa ziarnista,
- kostki lodu,
- woda,
- cukier, miód, lub syrop według gustu,
- (OPCJONALNIE) przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia,
- (OPCJONALNIE) słodkie dodatki: syrop klonowy, agawa,
- (OPCJONALNIE) aromaty takie jak: odrobina kakao, wiórki kokosowe lub zmielone orzechy.
Proste przepisy na kawę mrożoną bez mleka – krok po kroku
Przygotuj mocną kawę i schłodź ją
Najlepiej zrobić ją z wyprzedzeniem. Zaparz podwójną porcję kawy i zostaw do ostygnięcia. Możesz też użyć kawy z ekspresu lub kawy mielonej, którą schłodzisz w lodówce.
Przygotuj lód
Do mocnego blendera wrzuć:
- 1 szklankę schłodzonej kawy,
- 1/2 szklanki wody,
- 1-2 łyżeczki cukru lub syropu (dostosuj według gustu),
- lód (około 1 szklanka lub więcej, w zależności od preferowanej konsystencji).
Zblenduj wszystko „na gładko”
Połącz składniki i blenduj, aż masa będzie gładka i puszysta. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę przypraw lub aromatów w trakcie blendowania.
Przelej i podawaj
Przelej kawę do wysokiej szklanki, dodaj jeszcze stałe kostki lodu, udekoruj plasterkiem cytryny, listkiem mięty albo odrobiną cynamonu na wierzchu. Gotowe!
Inne przepisy na kawę mrożoną bez mleka
Kawa mrożona kokosowa
Dodaj do blendera 2 łyżki mleka kokosowego i odrobinę wiórków kokosowych. I otrzymasz tropikalną wersję. Jeszcze łatwiej ją osiągniesz, używając kawy o smaku kokosowym.
Kawa mrożona czekoladowa
Do kawy dodaj 1 łyżeczkę kakao i odrobinę syropu czekoladowego lub miodu. Efekt? Kawa o smaku brownie! Możesz też zrobić wersję z ograniczeniem cukru a zachowującą smak poprzez kawę czekoladową, kawę o smaku ciasteczek, kawę o smaku Creme Brulee czy kawę kukułkową.
Kawa z przyprawami
Posyp kawę odrobiną cynamonu, kardamonu lub wanilii przed blendowaniem. Dodatkowo może Ci się też przydać kawa o smaku Amaretto, kawa o smaku śliwkowym, kawa Irish Cream, czy też kawa waniliowa.
Kawy parzone na zimno, cold brew, espresso tonic
Możesz też zanurzyć się jeszcze głębiej w świat kaw mrożonych razem z Mercado poprzez artykuły z dokładniejszymi przepisami i poradami:
- Jak zrobić cold brew w domu?
- Jak zrobić kawę mrożoną w domu?
- Jak zrobić Espresso Tonic?
- Jak zrobić kawę mrożoną bez blendera?
- Jaki syrop smakowy do kawy warto spróbować?
- Jak zrobić lody kawowe?
- Jak zrobić przezroczyste kostki lodu?
- Kawowe kostki lodu - przepis na letnie dni, by nie zostać na lodzie
Użyj zastępników mleka
Oczywiście jak nie chcesz mleka odzwierzęcego, to możesz zawsze użyć napoju sojowego, kokosowego czy migdałowego, ale o tym pewnie doskonale wiesz.
Jak przechowywać kawę mrożoną?
- Najlepiej pij ją od razu po przygotowaniu.
- Jeśli chcesz przygotować ją wcześniej, przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 24 godzin.
Może i bez mleka, ale z podsumowaniem
Kawa mrożona także bez mleka to także świetny sposób na orzeźwienie latem. Przygotujesz ją sprawnie, a możliwości smakowych wariacji masz bez liku. Eksperymentując, z pewnością znajdziesz swoją ulubioną wersję!