Czy szukasz orzeźwiającego deseru, który zaskoczy podniebienie i oczy? Oto przed Tobą przepis na galaretkę w arbuzie z kolorowymi owocami! Prosty w wykonaniu deser zachwyci nie tylko Ciebie, ale także Twoich gości. Arbuz to idealne naczynie do podania galaretki, ponieważ nie tylko nadaje mu świeży smak, ale również sprawia, że prezentuje się wyjątkowo efektownie. Gotowa na kulinarne wyzwanie z naturalną arbuzową miską?
Składniki na galaretkę w arbuzie z owocami
- 2 duże galaretki o smaku truskawkowym,
- pół arbuza, chociaż cały arbuz też się nie zmarnuje,
- 200 g truskawek,
- 200 g borówek,
- 200 g malin,
- opcjonalnie: inne owoce, takie jak np. winogrona,
- kostki czekolady do dekoracji.
Sposób przygotowania galaretki w arbuzie z owocami
- Przygotuj galaretkę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zalewając wrzątkiem i zostawiając do ostygnięcia.
- Przygotuj połówkę arbuza, przekrój całego na pół i z docelowej połówki wykrój arbuzowy miąższ, który możesz wykorzystać na sałatkę z arbuza i fety albo lemoniadę arbuzową. Drugą połówkę możesz wykorzystać do szaszłyków! Szczegółowy opis przeczytasz w artykule: Jak zrobić szaszłyki owocowe w arbuzie na naszym blogu.
- Wybrane przez Ciebie owoce umyj i w razie konieczności pokrój na mniejsze kawałki.
- Umieść kawałki owoców w powstałej wcześniej arbuzowej misce.
- Możesz teraz przemieszać kawałki owoców z kostkami czekolady.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, wlej ją do wydrążonego arbuza, zalewając umieszczone w niej owoce.
- Odstaw arbuza do lodówki na kilka godzin lub całą noc, jeśli możesz.
- Gdy galaretka już się zwiąże z owocami, wyjmij arbuza z lodówki i możesz podać całą michę galaretki albo pokroić arbuza w plastry, którymi będzie można się częstować.
Gotowe! Twój efektowny i pyszny deser w arbuzie z kolorowymi owocami jest gotowy do podania. Udekoruj je jeszcze na talerzu winogronami, truskawkami albo nawet kawałkami czekolady bez cukru i podawaj na letnich imprezach, spotkaniach ze znajomymi lub po prostu jako pyszny deser!
Myślisz o deserze? Już nie musisz trząść się jak galareta!
W powyższy sposób łatwo poradzisz sobie z zadowoleniem nawet najwybredniejszych smakoszy słodkich deserów. Co prawda zarówno owoce jak i galaretka się kleją, ale co z tego. Po imprezie trud całego dnia możesz zmyć i udekorować arbuzową kąpielą w przyjemniejszej formie np. peelingu do ciała z melona i arbuza.
Nawet w owocowej diecie zjesz owoce w galarecie
Chcesz zainspirować swoich gości? Przygotuj galaretkę w arbuzie z owocami według tego przepisu i zaskocz wszystkich swoim kulinarnym talentem! Natomiast jeśli potrzebujesz jeszcze więcej owocowych i warzywnych inspiracji do swoich dań, niekoniecznie z galaretką, to przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pozycji, które pomogą Ci urozmaicić Twój jadłospis.