Jak dietetycznie zagęścić zupę lub sos?

Ładuję...

Jak dietetycznie zagęścić zupę lub sos?

Jak dietetycznie zagęścić zupę lub sos?

Zupy i sosy to doskonałe uzupełnienie naszego codziennego menu. Pożywna zupa z dużą ilością składników może też stanowić samodzielny posiłek. Często staramy się, aby były nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Jeśli zauważyłaś, że Twoje zupy czy sosy są zbyt rzadkie, nie martw się! W tym artykule nie będziemy się rozwodzić. Podpowiemy, jak dietetycznie zagęścić potrawy, nie rezygnując ze smaku i wartości odżywczych.

Dlaczego warto zagęszczać zupy i sosy?

Zagęszczanie zup i sosów ma swoje korzyści nie tylko kulinarne, ale także zdrowotne. Gęste potrawy są bardziej sycące, co może pomóc w kontroli apetytu. Ponadto gęste sosy lepiej przylegają do składników, co wzbogaca smak całego dania. Nie można zapominać też o tym, że jemy oczami. Tak, wizualne aspekty mają wpływ na to jak i ile jemy.

  1. Torba bawełniana Mercado

    Torba bawełniana Mercado

    16,90  zł
  2. Bawełniany worek na owoce i warzywa B'RIGHT Wyprzedaż

    Bawełniany worek na owoce i warzywa B'RIGHT

    Cena promocyjna 5,90  zł Regular Price 6,90  zł
  3. Worki wielorazowe GREENS Wyprzedaż

    Bawełniane worki wielorazowe GREENS

    Cena promocyjna 17,90  zł Regular Price 24,90  zł
  4. Torba na zakupy non-woven z krótkimi uchwytami Wyprzedaż

    Torba na zakupy non-woven z krótkimi uchwytami

    Cena promocyjna 7,50  zł Regular Price 9,90  zł

4 produkt(ów)

Niedowierzającym warto przypomnieć głośny swego czasu eksperyment: „Talerze bez dna” – Food and Brand Lab – laboratorium Wansinka na Cornell University. W którym jedna grupa jadła z normalnych talerzy, a druga (nie wiedząc o tym) z talerzy bez dna (talerze były połączone z zupą przez ukrytą rurkę). Ocena najedzenia się nie zależała od ilości, ale od wizualnej oceny. (Więcej o tym przystępnym językiem można przeczytać u Pani psychodietetyk Pauliny Kijo).

Nie jest to może bezpośrednio związane z tematem, ale jemy oczami, więc ładnie zagęszczone pełne talerze zupy też na nas wpływają.

Czym można zagęszczać zupy?

Jest kilka sposobów, by zupa była gęstsza i mniej się lała.

Mąki i zboża

Jednym z najprostszych sposobów na zagęszczenie zupy lub sosu jest dodanie ryżu, kaszy mąki lub innych zbóż. Mąka pszenna, ryżowa czy kukurydziana po rozmieszczaniu w zimnej wodzie i dodaniu do gotującego się płynu może znacznie zagęścić potrawę. Upewnij się tylko, że dobrze wymieszasz, aby uniknąć grudek.

Jednak to sprawia, że cały produkt jest dużo bardziej mączny.

  1. DUOLIFE Spirulina kapsułki 60 szt

    DUOLIFE Spirulina kapsułki 60 szt

    Cena promocyjna 63,90  zł Regular Price 84,30  zł
  2. DUOLIFE Kudzu kapsułki 60 szt.

    DUOLIFE Kudzu kapsułki 60 szt.

    Cena promocyjna 63,90  zł Regular Price 84,30  zł
  3. Błonnik naturalny Fiber do picia suplement od DuoLife 750 ml

    Błonnik naturalny Fiber do picia suplement od DuoLife 750 ml

    Cena promocyjna 119,90  zł Regular Price 159,00  zł
  4. Chlorofil DuoLife naturalna detoksykacja z chlorellą w płynie 750 ml

    Chlorofil DuoLife naturalna detoksykacja z chlorellą w płynie 750 ml

    Cena promocyjna 119,90  zł Regular Price 148,60  zł

Zagęszczanie błonnikiem

Mąka z ciecierzycy może być alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest ona także cennym źródłem białka. Dodatkowo mąka ta dostarcza błonnik pokarmowy oraz witaminę B, co czyni ją lepszym wyborem niż klasyczna mąka pszenna. Równie dobrze można też zastosować po prostu błonnik pokarmowy odpowiednio zmielony.

Czy wiesz, że …?

Błonnik pokarmowy w proszku DuoLife Fiber Powder można wykorzystać również w celu zagęszczania zup, i sosów?

Tak! Nadaje się do gotowania i pieczenia.

Puree warzywne i dodanie większej ilości warzyw

Innym zdrowym sposobem na zagęszczenie jest użycie puree z warzyw. Dzięki temu dodasz do swojej zupy lub sosu nie tylko gęstości, ale także wartości odżywczych. Doskonałym wyborem mogą być marchewki, ziemniaki, dynia czy brokuły.

Jednak w ten sposób zmienisz także trochę smak potrawy i bilans składników.

Rośliny strączkowe

Bardzo zdrowym i pożywnym składnikiem do zagęszczania zup mogą być rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica czy fasola. Zblendowane lub dobrze rozgotowane strączki dodadzą gęstości i białka do Twojej potrawy.

Owoce i orzechy

Możesz również używać owoców, takich jak banany czy awokado. Orzechy nerkowca czy migdały po wcześniejszym namoczeniu i zblendowaniu również nadadzą kremowej konsystencji. Uważaj jednak z ilością.

Jakie techniki zagęszczania warto zastosować?

Nie tylko sam wsad i wkład ma znaczenie. Liczy się też technika, jaką się zastosuje.

Zmniejszenie objętości, czyli redukcja płynów

Pamiętaj, że czasami wystarczy pozwolić zupie lub sosowi gotować się dłużej, aby odparować wodę i zagęścić ich konsystencję. Jest to szczególnie skuteczne w przypadku bulionów i sosów na bazie pomidorów.

Blendowanie i rozdrabnianie

Kiedy przygotowujesz zupę czy sos, blanszuj warzywa na parze, a następnie zmiksuj je na gładką masę. To świetny sposób na zwiększenie gęstości i dodanie nowych smaków. Nie zawsze warzywa muszą pływać w zupie w kawałkach. Może warto się zdecydować na coś w stylu zupy-krem?

Przykładowe pomysły na gęste przepisy

Kremowa zupa dyniowa

Z puree z dyni można stworzyć doskonałą zupę. Po zmiksowaniu dodaj odrobinę przypraw i świeżych ziół, aby wzbogacić smak.

Sos pomidorowy z soczewicą

Ugotuj soczewicę, a następnie dodaj do duszących się pomidorów. Po zmiksowaniu otrzymasz pyszny, gęsty sos idealny do makaronu.

Zagęszczamy zupy, a nie atmosferę

Jeśli szukasz więcej zdrowych inspiracji i pełnych przepisów, to oprócz naszego bloga możesz skorzystać z książek o zdrowym odżywianiu dostępnych w naszym sklepie. . Baw się smakami i korzystaj z rad, aby wzbogacić swoje codzienne menu. Smacznego!

  1. Projekt relaks, czyli jak zapanować nad życiowym chaosem

    Projekt relaks, czyli jak zapanować nad życiowym chaosem

    Cena promocyjna 16,00  zł Regular Price 59,90  zł
  2. Kuchnia wegańska

    Kuchnia wegańska

    Cena promocyjna 19,90  zł Regular Price 29,95  zł
  3. Dieta wegańska na cztery pory roku

    Dieta wegańska na cztery pory roku

    Cena promocyjna 15,00  zł Regular Price 44,99  zł

4 produkt(ów)

Lemoniada kokosowa - przepis, który odświeży Twój dzień!

Lemoniada kokosowa - przepis, który odświeży Twój dzień!

Jest takie Afrykańskie przysłowie "Ten, komu na głowie rozbito kokos, nie je go". Dlatego doradzamy, że jeśli chcesz poczuć się jak na tropikalnej wyspie to sprawdź przepis na kokosową lemoniadę. Dzięki niej zapomnisz o upałach i zatopisz się w smakowej tropikalnej przygodzie.<

Lemoniada bazyliowa - odświeżający przepis na orzeźwienie latem

Lemoniada bazyliowa - odświeżający przepis na orzeźwienie latem

Chcesz poczuć się jak w ogrodzie pełnym aromatycznych ziół? Gotowa na orzeźwiającą petardę lata? Spokojnie, nie wybuchnie. Przedstawiamy przepis na lemoniadę bazyliową, idealne połączenie cytrusowej świeżości i aromatycznej bazylii. Zapraszamy!

Gruzińska lemoniada estragonowa, czyli przepis na zieloną zdrową lemoniadę

Gruzińska lemoniada estragonowa, czyli przepis na zieloną zdrową lemoniadę

Zielona lemoniada? Tak, ale nie zwykła! Zielona jak trawa, orzeźwiająca jak górski powiew! Zrób sobie zieloną, gruzińską przyjemność! Lemoniada estragonowa – bo czasem warto spróbować czegoś zupełnie innego!