Majówka i następujące po niej lato to czas częstego grillowania na świeżym powietrzu. Lato to w gruncie rzeczy sezon ogórkowy, a bez ogórków wiele osób nie jest sobie w stanie wyobrazić smacznego grilla. I na tychże ogórkach się zatrzymajmy. Oprócz samych smacznych kiszonych ogóreczków po imprezie na świeżym powietrzu pozostaje woda, w której były kiszone i istnieją koneserzy, którzy ją piją. Jednak, czy woda z ogórków kiszonych jest zdrowa? To napój, który od lat cieszy się popularnością w wielu domach, ale czy rzeczywiście ma dobry wpływ na nasze zdrowie? Przyjrzyjmy się jej bliżej!
Co to właściwie jest woda z ogórków kiszonych?
Woda z ogórków kiszonych to nic innego jak płyn pozostały po kiszeniu ogórków w soli i wodzie. Tę wodę można odlać ze słoika po ogórkach i spożywać jako "orzeźwiający napój". Tak w gruncie rzeczy jest to woda z solą i posmakiem przypraw użytych do kiszenia. Zawiera jednak dodatkowe składniki, które do niej przeszły dzięki obecności ogórków. Tylko jakie to składniki?
Jakie składniki znajdują się w wodzie z ogórków kiszonych?
Woda z ogórków kiszonych zawiera wiele cennych składników, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B witaminy A, E, K, a także jony wapnia, potasu, żelaza, cynku, magnezu. Do tego jest bogatym źródłem kwasu mlekowego (powstałego procesie fermentacji), który zawiera bakterie probiotyczne poprawiające gospodarkę wodno-zasadową organizmu. Brzmi zdrowo prawda? Skupmy się jednak na witaminie C, tak ważnej dla organizmu, a występującej w wodzie z ogórków.
Woda z ogórków jest źródłem witaminy C
Można wnioskować, że skoro witamina C (kwas askorbinowy) występuje w wodzie po ogórkach, to też będzie jej bardzo dużo w samych ogórkach kiszonych. Czy tak jest? Między innymi na takie pytanie odpowiada jedno z badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu: Ocena wybranych właściwości zalewy solankowej i soku z kiszonych ogórków.
W tym celu naukowcy przygotowywali własne ogórki kiszone w warunkach domowych (w pracy nie podano, czy wszystkie zjedli) i sprawdzali ile kwasu askorbinowego (czyli witaminy C) jest w samych ogórkach a ile w wodzie po ogórkach kiszonych. Co im wyszło? Okazało się, że w badanej wodzie po ogórkach jest 3 razy więcej witaminy C niż w tych samych ogórkach.
Przyczyną tego stanu rzeczy jest przede wszystkim to, że kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie, do tego kwaśne środowisko opóźnia rozkład witaminy C, a w samej wodzie nie ma enzymów powodujących jej rozpad, które są w ogórkach kiszonych.
Reasumując, czasem lepiej jest przyjmować witaminy i suplementy w płynie, chociaż słony smak i posmak przypraw wody z ogórków nie każdemu musi odpowiadać. Na szczęście istnieją alternatywy.
Jakie korzyści dla zdrowia może przynieść spożywanie wody z ogórków kiszonych?
Spożywanie wody z ogórków kiszonych ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dzięki obecności probiotyków wspiera pracę naszego układu pokarmowego, pomagając w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej. Ponadto, witaminy i minerały zawarte w wodzie z ogórków pomagają wzmocnić nasz układ odpornościowy oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Natomiast sama witamina C bierze udział w biosyntezie kolagenu, zapobiega szkorbutowi, przyspiesza gojenie się ran, często jest podawana w ramach wzmacniania odporności i bardzo trudno ją przedawkować.
Czy woda z ogórków kiszonych może być szkodliwa?
Jak z każdym produktem spożywczym, należy spożywać wodę z ogórków kiszonych w umiarkowanych ilościach. Ze względu na zawartość soli, osoby z nadciśnieniem powinny ograniczać jej spożycie. Ponadto warto sprawdzić, czy woda z ogórków kiszonych nie zawiera sztucznych dodatków, czy konserwantów. Umiar zawsze jest dobrym doradcą, zwłaszcza jak chce się zachować równowagę.
Jak przygotować wodę z ogórków kiszonych w domu?
Aby cieszyć się smaczną i zdrową wodą z ogórków kiszonych, możemy ją przygotować w domu. Wystarczy włożyć ogórki do słoika, zalać je wodą i dodać sól oraz przyprawy, a następnie pozostawić w zacienionym pomieszczeniu o niższej temperaturze.
Można też przygotować ogórki kiszone w bardziej usystematyzowany sposób, tak jak zrobiono to w cytowanym badaniu.
Przepis na ogórki kiszone pracowników Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
- Ogórki ułożyć w litrowych, szklanych słojach typu weck.
- Dodać do każdego słoika 1 łyżkę stołową soli (ok. 20 g) i 1 płaską łyżeczkę cukru (ok. 5 g).
- Umieścić w każdym słoju korzeń oraz liść chrzanu, kwiatostan kopru oraz kilka ząbków czosnku.
- Zalać słoiki przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej wodą.
- Pozostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej w celu zainicjowania procesu fermentacji.
- Następnie słoiki przenieść do chłodnego pomieszczenia (temperatura ok. 10oC).
- Po upływie 3 miesięcy ogórki kiszone są gotowe.
Podsumowanie picia wody po ogórkach
Woda z ogórków kiszonych to napój, który nie tylko jest pyszny, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki obecności probiotyków, witamin i minerałów, regularne spożywanie tego napoju może wspomóc nasz układ odpornościowy, jelitowy oraz poprawić kondycję skóry. Pamiętajmy jednak o umiarze zarówno w piciu jak i jedzeniu ogórków.