Lemoniada malinowa to sposób na ochłodę w gorące dni. Domowa lemoniada malinowa jeszcze lepsza, a także zdrowa i pełna naturalnych składników. Dlatego przedstawimy prosty przepis, aby Twoja lemoniada wyszła idealnie za każdym razem i była jak czekolada z malinami, słodka za to bez cukru.
Składniki do przygotowania lemoniady malinowej
- 200 g świeżych lub (jak nie ma innej możliwości) mrożonych malin,
- 1 litr wody mineralnej, przefiltrowanej a jak lubisz to gazowanej,
- 3-4 łyżki miodu (nie potrzebujesz cukru, ale to Twój wybór jeśli go użyjesz zamiast miodku),
- 2 duże cytryny, chociaż sam sok z nich Ci wystarczy,
- (OPCJONALNE) kilka listków mięty (jak najbardziej pasują, ale nie są konieczne jeśli lemoniada ma być bardzo malinowa bez innych smaczków),
- (OPCJONALNE) kilka plasterków cytryny do dekoracji.
Sposób przygotowania lemoniady malinowej
- Przygotuj maliny. Jeśli używasz świeżych malin, przepłucz je dokładnie pod zimną wodą. Mrożone maliny możesz od razu używać, ale warto je wcześniej lekko rozmrozić.
- Wsyp maliny od blendera, zlej je wodą, wymieszaj i zostaw na kilkanaście minut.
- Przygotuj cytrynę. Wyciśnij sok z dwóch dużych cytryn. Pamiętaj, żeby usunąć pestki, aby napój nie był gorzki.
- Dodaj do blendera 3 łyżki miodu, sok z cytryny i listki mięty. Możesz też dodać trochę lodu do rozkruszenia jeśli używasz świeżych malin.
- Zblenduj wszystkie składniki. Nie musi powstać z nich idealny mus, liczy się naturalny smak i aromat malin.
- Wstaw lemoniadę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby była dobrze schłodzona. Podawaj w szklankach z lodem i ozdób plasterkami cytryny oraz listkami mięty.
Jeśli oprócz lemoniady malinowej, marzą Ci się malinowe zapachy każdego dnia, to też mamy na to rozwiązanie.
Dodatkowe wskazówki jak nie wpaść w maliny
- Chcesz, żeby lemoniada malinowa była słodsza? Dodaj więcej miodu.
- Chcesz, żeby lemoniada malinowa była bardziej kwaśna? Dodaj więcej soku z cytryn.
- Zastanawiasz się, co jeszcze pasuje do lemoniady malinowej? Do lemoniady można dodać plasterki truskawek, kiwi czy więcej listków mięty dla różnorodności smaków.
- Nie chcesz lub nie możesz użyć miodu do lemoniady? Użyj słodzika naturalnego, np. stewii.
- Masz ochotę na inną lemoniadę niż lemoniada malinowa? Na blogu Mercado przygotowaliśmy dedykowaną kategorię: przepisy na lemoniady, gdzie robimy je nawet z pietruszki oraz ogórka. Spokojnie, bardziej tradycyjne składniki i przepisy też tam znajdziesz.
Dlaczego ma Ci się chcieć zrobić lemoniadę malinową w domu?
Kupowane w sklepach napoje często zawierają konserwanty i sztuczne aromaty. Domowa lemoniada malinowa to gwarancja, że wiesz, co jesz i pijesz, bo wiesz, że Można zdrowo żyć, wybierając odpowiednie produkty.
Przygotowując własną lemoniadę, możesz dostosować jej smak. To również świetny sposób na oszczędność, gdyż taka jest tańsza niż sklepowa, a drobny ruch przy jej robieniu, też wyjdzie na dobre.
Maliny to źródło witamin (w tym witaminy C), antyoksydantów i błonnika. Picie lemoniady malinowej to po prostu smaczny i zdrowy sposób na nawodnienie orzeźwienie i schłodzenie organizmu.
Satysfakcja i zalety estetyczne. Samodzielnie przygotowana lemoniada, na piękny naturalny kolor i możesz ją schludnie udekorować. Nie musisz od razu robić jej zdjęcia i wrzucać na Instagrama, Facebooka, czy gdziekolwiek, ale po prostu nacieszyć się owocną pracą, którą wykonałaś.
Podsumowanie
Przygotowanie lemoniady malinowej w domu jest proste. Wystarczy garść (no trochę więcej) malin, mięta, cytryn i odrobina chęci, aby się, nią cieszyć. To dobry sposób na malinowe zakręcenie latem. Próbuj różnych wariantów, dodawaj swoje ulubione owoce i zioła. Domowa lemoniada malinowa to owocowy smak lata w szklance!
Smakuje jeszcze lepiej gdy… się nią podzielisz z bliskimi, znajomymi, a nawet z nami :)