Orzeźwiający napój na letnie dni? Zawsze można zrobić klasyczną lemoniadę albo lemoniadę arbuzową. Jednak, co zrobić jak się ma ochotę na herbatę? Herbata cold brew, czyli taka „parzona” na zimno może być super rozwiązaniem! Jest pyszną i zdrową alternatywą dla klasycznej herbaty, którą możesz cieszyć się przez cały dzień. Zobacz jaką herbatę wybrać do zrobienia cold brew oraz jak ją zrobić, aby cieszyć się najlepszym smakiem i aromatem.
Dlaczego warto wybrać herbatę cold brew?
Herbata cold brew to doskonała opcja dla osób, które cenią sobie naturalne składniki i chcą urozmaicić swoje napoje. Nie zawiera dodatkowego cukru ani konserwantów, a dzięki wolnemu procesowi ekstrakcji zachowuje więcej składników odżywczych niż tradycyjna herbata parzona.
W wyniku specyficznego sposobu parzenia, w herbacie znajdzie się mniej katechin oraz mniej kofeiny, co oznacza, że jej smak jest mniej gorzki niż przy tradycyjnych parzeniach.
Ponadto herbata cold brew jest niezwykle łatwa do przygotowania i możesz ją trzymać w lodówce nawet kilka dni, dostarczając sobie orzeźwienia w każdej chwili.
Jaką herbatę do zrobienia cold brew wybrać?
Wybierając herbatę do cold brew, warto zwrócić uwagę na jakość liści oraz intensywność smaku. Najlepiej sprawdzą się herbaty liściaste, takie jak
- zielona herbata,
- czy herbata biała,
- a nawet niebieska herbata,
które to mają delikatny, przyjemny smak. Możesz także eksperymentować z dodatkami, takimi jak owoce, mięta czy kwiaty, aby nadać napojowi dodatkowego aromatu i wyjątkowego smaku.
Dużo rzadziej do cold brew wybiera się klasyczne herbaty czarne oraz herbaty czerwone. Nie oznacza to, że nie można ich użyć do zrobienia herbaty na zimno w stylu cold brew. Jednak będą potrzebowały dłuższego czasu „parzenia” a efekt końcowy w bardzo dużej mierze zależy od rodzaju konkretnej herbaty.
Jak zrobić herbatę cold brew?
- Wybierz ulubioną herbatę liściastą.
- Wsyp 3-4 łyżki herbaty do dzbanka lub butelki.
- Wlej do dzbanka 1,5 litra zimnej wody (najlepiej filtrowanej).
- Zakryj dzbanek i włóż do lodówki przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Chociaż, warto pamiętać, że są herbaty, które potrzebują zaledwie 15 minut przy takim sposobie parzenia jak na przykład niebieska herbata Cool Ocean Tea.
- Wyjmij dzbanek z lodówki i odcedź herbatę z liści.
- Dodaj do herbaty cold brew kostki lodu, plasterki owoców (możesz też zrobić kostki lodu z owocami) albo cytrynę do herbaty i ciesz się samodzielnie zaparzoną zimną herbatą!
Niebieska, turkusowa, fioletowa herbata na zimno?
Tak, to jest możliwe. Herbaty zawierające klitorię ternateńską (Cool ocean tea) zmieniają kolor pod wpływem pH roztworu! Co to oznacza?
Bazę tej herbaty stanowią liście jaśminowej zielonej herbaty. Ze względu na obecność kwiatów klitorii terneńskiej, herbata po „zaparzeniu” staje się niebiesko-turkusowa.
Natomiast po dodaniu, dla zdrowia soku z cytryny do herbaty, ze względu na zwiększenie kwasowości środowiska, staje się ona fioletowa.
To nie magia, tylko chemia natury, ale może zaskoczyć, zarówno jako rolka na Instagramie jak i w rzeczywistości.
Jak zrobić niebiesko – fioletową herbatę na zimno?
- Przygotuj filiżankę na herbatę.
- Wymieszaj liście herbaty lub wstrząśnij pojemnikiem z herbatą.
- Wsyp 2,5 g herbaty Cool ocean tea do filiżanki (standardowa łyżeczka herbaty to ok. 2 g – różnić się może od gatunku herbaty i łyżeczki).
- Zalej filiżankę 200 ml zimnej wody.
- Odczekaj 15 minut aż się „zaparzy”.
- Dodaj do herbaty cytrynę i podziwiaj efekty, a następnie delektuj się smakiem.
I po herbacie na zimno, jeśli już wypiłaś
Herbata cold brew to idealny napój na letnie dni, który możesz w prosty sposób przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Wybierając wysokiej jakości herbatę liściastą oraz eksperymentując z dodatkami, możesz pozytywnie zaskoczyć herbatą na zimno nie tylko siebie, ale też innych, którzy zzielenieją, a nawet staną się niebiescy z zazdrości.