Wraz z nadejściem wiosny i zbliżającym się długim weekendem majowym wiele osób chętnie korzysta z okazji do spacerów na łonie natury. To idealny czas na wycieczki po parkach, lasach czy łąkach, podczas których można nie tylko nacieszyć się świeżym powietrzem, ale także zebrać cenne, naturalne składniki. Jednym z nich jest pokrzywa, roślina którą często omijamy szerokim łukiem podczas majowych spacerów. W tym wpisie podpowiemy, jak przygotować pyszny i zdrowy napar z pokrzywy, korzystając z darów natury zebranych podczas wiosennych wędrówek.
Dlaczego warto pić herbatę z pokrzywy?
Pokrzywa to nie „tylko chwast”, ale prawdziwy skarb natury. Zawiera ogrom witamin i minerałów, które wzmacniają nasz organizm. Witaminy C i K, żelazo, magnez, wapń — to tylko niektóre z nich. Regularne picie herbaty z pokrzywy może wspierać odporność, pomagać oczyszczać organizm z toksyn, działać przeciwzapalnie i korzystnie wpływać na skórę, włosy oraz paznokcie.
Filiżanka herbaty lub innego napoju z pokrzywą to sposób na dodanie energii nie tylko w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz układ odpornościowy szczególnie potrzebuje wsparcia. Dodatkowo można jednym tchem zacytować z czytelni medycznej, że: „pokrzywa zwyczajna stosowana jest w celu zmniejszenia alergii, obniżenia poziomu cholesterolu, mocznika, chlorku sodu, redukcji stanów zapalnych, łagodzenia bólu, zahamowania wypadania włosów, rozszerzenia naczyń krwionośnych, obniżenia ciśnienia krwi”.
Jak zebrać i przygotować pokrzywę?
Zbiór pokrzywy to mała przygoda i świetna okazja, by spędzić czas na łonie natury. Najlepiej zbierać młode, jasnozielone liście pokrzywy na przełomie kwietnia i maja, zanim zakwitnie, w słoneczne dni. Warto założyć rękawiczki, w końcu pokrzywa ma charakterystyczne włoski, które mogą podrażnić skórę.
Szukać można jej na łąkach i polach, oddalonych od miast i głównych dróg. Młode pokrzywy są delikatniejsze i smaczniejsze. Po zerwaniu dokładnie opłuczcie liście pod bieżącą wodą, aby usunąć brud i ewentualne zanieczyszczenia.
Napar z pokrzywy możesz przygotować ze świeżo zebranych liści. Natomiast, by cieszyć się swoimi zbiorami jesienią i zimą, musisz w naturalny sposób zebrane liście wysuszyć.
Jak zrobić herbatę z pokrzywy?
- Jeśli używasz świeżych liści, najpierw je dokładnie opłucz. Natomiast suszone wystarczy odmierzyć i wsypać.
- Zagotuj wodę, możesz użyć wrzątku, chyba że używasz gotowej herbaty, której sposób użycia zaleca inną temperaturę wody..
- Do filiżanki wsyp pokrzywę. Jeśli korzystasz z suszu, łyżeczka powinna wystarczyć.
- Zalej liście gorącą wodą.
- Parz przez 5-10 minut — im dłużej, tym intensywniejszy smak.
- Jeśli chcesz, dodaj odrobinę miodu, cytrynę lub imbir.
Po wystygnięciu można taką herbatę także pić na zimno.
Jak podawać i przechowywać herbatę z pokrzywy?
Najlepiej pić herbatę jeszcze ciepłą, ale świetnie smakuje też lekko schłodzona. Jeśli przygotujesz większą ilość, możesz przechowywać ją w lodówce do 24 godzin. To dobry sposób na szybkie orzeźwienie w ciągu dnia.
Dodatek cytryny czy mięty nada herbacie jeszcze bardziej aromatyczny i odświeżający smak.
Odpowiedzi na parzące pytania o pokrzywę
Ile można pić herbaty pokrzywy dziennie?
Zazwyczaj zaleca się pić do 2-3 filiżanek herbaty z pokrzywy dziennie (chociaż i tak to zależy, czy przygotowuje się ją samemu, czy używa gotowej mieszanki, zawsze czytaj etykietę).
Kiedy herbata z pokrzywy jest gotowa?
Herbata jest gotowa, gdy ma intensywny zielony kolor i aromatyczny zapach.
Jak długo można pić regularnie pokrzywę i czy można codziennie?
Pamiętajcie, by nie przesadzać z ilością — choć pokrzywa jest zdrowa, nadmiar może wywołać niepożądane skutki. We wszystkim warto mieć umiar.
Kiedy nie pić naparów z pokrzywy, jakie są przeciwwskazania?
Często odradza się regularne picie pokrzywy u osób z chorobami przewlekłymi nerek, z cukrzycą, po zabiegach chirurgicznych, biorących leki na krzepliwość krwi lub nadciśnienie. Jeśli masz wątpliwości, zapytaj lekarza, jeśli masz wciąż wątpliwości, zapytaj drugiego lekarza.
Podsumowanie
Herbata z pokrzywy to naturalny napój, i doskonały sposób na wsparcie zdrowia każdego dnia. Jest łatwa do przygotowania, i pełna cennych składników odżywczych. Spróbujcie same, a jak macie czas i możliwość połączcie to ze spacerem, wyprawą i samodzielnym zbieraniem pokrzywy. Teraz możecie cieszyć się pyszną herbatą z pokrzywy, korzystać z jej dobrodziejstw na co dzień i się nie sparzyć. Smacznego i zdrowia!