Jeśli jesteś miłośniczką sushi, pewnie zastanawiasz się czasem, czy możesz zjeść sushi z poprzedniego dnia? Zwłaszcza w dzień sushi (w tym roku Międzynarodowy Dzień Sushi przepada we wtorek 18 czerwca 2024) lub po dniu sushi, gdy zostanie go bardzo dużo. Jest to dość ważny temat, którego nie warto bagatelizować, więc postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej, czy sushi nadaje się do spożycia na drugi dzień.
Dlaczego sushi jest jedzonkiem, które nie najlepiej się przechowuje?
Sushi jest daniem, które zawiera surowe ryby, co sprawia, że jest podatne na rozwój bakterii, szczególnie w przypadku przechowywania w niewłaściwych warunkach.
Nie chcemy nikogo straszyć, więc tylko zacytujemy za artykułem z dietetycy.org, jakie mikroorganizmy mogą się rozwijać w źle przechowywanym i nieświeżym sushi:
- Aeromonas spp. (można z nią zaliczyć zatrucie pokarmowe),
- Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty),
- Bacillus cereus,
- Escherichia coli.
Same nazwy brzmią groźnie i wszystkich nie będziemy przedstawiać. Zapobiegawczo tylko zaznaczymy, że TRZEBA UWAŻAĆ i lepiej zapobiegać, niż leczyć. Na to zielona herbata, mimo swoich dobroczynnych właściwości nie pomoże.
Kiedy jeść sushi? Najlepiej, najszybciej!
Powinno ono być spożywane możliwie jak najszybciej po przygotowaniu, aby zachować świeżość i uniknąć zatrucia pokarmowego. Przyjmuje się, że najlepiej jest jeść sushi w ciągu 2-4 godzin od przyrządzenia. Jest to czas, dla sushi z surową rybą, który zazwyczaj sugerują kucharze z restauracji sushi na wynos, a także podmioty zajmujące się badaniem żywności (np. SGS Polska Sp. Z o.o. Pracownia Badań Żywności).
Pozostaje tylko kwestia, czy w każdym sushi jest surowa ryba. Oprócz tego, że istnieją różne rodzaje sushi (nie tylko sashimi czy nigiri sushi, które powinny zawierać surową rybę). To w dużej mierze czas i przechowywanie zależy od tego co jest w środku rolki (nie na Instagramie) sushi.
Jak przechowywać sushi, aby można było je zjeść na drugi dzień?
Inaczej sprawa wygląda w przypadku sushi bez surowej ryby. Czyli w przypadku „sushi” obrabianego termicznie lub marynowanego, gotowanego, z wędzoną rybą czy w tempurze.
Mimo to sushi najlepiej spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Jeśli przygotowujesz sushi samodzielnie, by wykorzystać zestaw do sushi i planujesz rozłożyć swoją pracę w czasie to (tu niektórzy powiedzą, że to profanacja) przygotuj wcześniej sam ryż do sushi. Nie jest to zgodne ze sztuką, ale lepiej tak niż ryzykować przechowywaniem gotowego sushi do dnia następnego.
Jeśli jednak z jakiegoś powodu zdecydujesz się zachować sushi na następny dzień, musisz pamiętać o odpowiednim przechowywaniu. Najlepiej jest przechowywać sushi w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku na żywność. Dodatkowo, sushi nie powinno być przechowywane dłużej niż 24 godziny od momentu przygotowania. Jednak musisz mieć świadomość, że tracić ono będzie w tym czasie walory wizualne, smakowe i odżywcze.
Na co zwrócić uwagę, zanim zjesz sushi z poprzedniego dnia?
Jeśli zdecydujesz się zjeść sushi na drugi dzień, koniecznie sprawdź, czy nie straciło ono świeżości. Ryby powinny nadal być jędrne i świeże, a ryż miękki i wilgotny. Jeśli zauważysz jakiekolwiek zmiany w wyglądzie czy zapachu sushi, lepiej zrezygnuj z jego spożycia. Zaufaj swoim zmysłom!
Natomiast w kwestii zapachów, o te w swoim domu możesz zadbać dzięki dyfuzorom zapachowym, kominkom do aromaterapii oraz olejkom eterycznym. Tych Ci u nas dostatek! W klimacie sushi mamy różne morskie zapachy, a nawet olejek zapachowy algi morskie.
Podsumowanie
Zjedzenie resztek sushi z poprzedniego dnia może wiązać się z ryzykiem zatrucia pokarmowego, dlatego zdecydowanie zalecamy spożywać je możliwie jak najszybciej po przygotowaniu. Jeśli jednak zdecydujesz się zostawić sushi na drugi dzień, pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu i poddaniu go szczegółowej ocenie przed spożyciem.
Pamiętaj, że zdrowie jest najważniejsze, dlatego lepiej unikać ryzyka związanego z zjedzeniem potencjalnie nieświeżego sushi. Jednocześnie zawsze warto stosować się do zasady: "lepiej dmuchać na zimne".
Dlatego jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do świeżości sushi, lepiej zdecyduj się na świeże, bezpieczne danie. Bezpieczeństwo twoje i twoich bliskich zawsze powinno być najważniejsze.